Eusebio: Portekiz'in Büyük Efsanesi

ANA SAYFAHABERLER → Eusebio: Portekiz'in Büyük Efsanesi

Eusebio: Portekiz'in Büyük Efsanesi

Eusebio: Portekiz'in Büyük Efsanesi

Portekiz futbolu; Cristiano Ronaldo başta olmak üzere 21.yüzyılda birçok önemli futbolcu yetiştirdi.

Ancak İber Yarımadası’nın küçük ülkesi için Eusebio’nun yeri özeldi.

Kırmızı Formayı Giymek

Eusebio da Silva Ferreira, Angolalı bir baba ve Mozambikli bir annenin çocuğu olarak 1942 yılında Mozambik’te dünyaya geldi. Mozambik, o zamanlar Portekiz’in kolonisiydi.

Fakat Eusebio’yu ilk keşfeden Portekizliler değildi. 15 yaşındayken Juventus’un gözlemcisi, onu Mozambik’te oynarken görmüştü.

Babasının henüz kendisi 8 yaşındayken vefat etmesinden dolayı annesiyle yaşayan Eusebio’ya annesiyle birlikte İtalya’ya gelmeleri önerildi.

Ancak annesi bu teklifi reddetti. Birkaç yıl sonra kendilerini ziyaret eden Benfica temsilcileri, annesini ikna etmeyi başarsa da transfer kolay olmayacaktı.

Çünkü o dönemde Mozambik’teki takımlar, Portekiz’in büyüklerinin besleyicisi oluyordu. Çocukluğunda Benfica’ya oyuncu gönderen Grupo Desportivo de Maputo kulübüne gitmek isteyen Eusebio, takıma kabul edilmemişti.

Eusebio ise, Clube de Desportos do Maxaquene kulübüne katılmıştı. Clube de Desportos do Maxaquene ise Sporting Lizbon’un yetiştirici takımıydı.

Bu yüzden Benficalı yetkililer Eusebio’yu Lizbon’a düşündüğünden farklı bir formayla götürmüştü.

Ayrıca Kara Panter, Portekiz’e gitmeden önce Sao Paulo’ya da önerilmişti.

Başarı ve Miras

Portekiz’de çıktığı ilk maçta hat-trick yapan 18 yaşındaki santrafor, adından söz ettirmeye başlamıştı.  

1961’de Pele’nin formasını giydiği Santos’a karşı da hat-trick yapan Eusebio, döneminin en iyilerinden biri olarak görülmeye başlandı.

1961/62 Şampiyon Kulüpler Kupası finalinde zamanın en iyi takımı olan ve kadrosunda Puskas, Di Stefano, Gento gibi yıldızları barındıran Real Madrid’e karşı attığı iki golle takımını Avrupa’nın en büyüğü yaptı.

1965 yılında Ballon d’Or ödülünü kazanan Eusebio, Benfica formsıyla Portekiz’de yerel kupalara ambargo koydu. Forma giydiği 14 sezonda 11 kere Portekiz Ligi’ni kazandı.

1966 Dünya Kupası ise Eusebio’nun kariyerinin en yüksek noktasıydı. Portekiz, yarı finale kadar yükselerek turnuvayı üçüncü bitirirken Eusebio 9 gol attı ve Dünya Kupası’nı gol kralı olarak tamamladı.

Eusebio, turnuvanın sürpriz takımı Kuzey Kore’ye karşı çıktıkları çeyrek final maçında 4 gol birden atarak takımını yarı finale taşıdı.

Portekiz ile kariyerinde hiç kupa kazanamamasına rağmen ülkesinin 2016’da kazandığı Avrupa Şampiyonluğu ona ithaf edildi.

Kariyerini 745 maçta 733 golle tamamlayan Eusebio, tüm zamanların en iyi futbolcularından biri olarak anılıyor.