Erden Timur: “Biz VAR’ın Olduğunu Bilmiyorduk”

ANA SAYFAHABERLER → Erden Timur: “Biz VAR’ın Olduğunu Bilmiyorduk”

Erden Timur: “Biz VAR’ın Olduğunu Bilmiyorduk”

Erden Timur: “Biz VAR’ın Olduğunu Bilmiyorduk”

Galatasaray Sportif A.Ş Başkanvekili Erden Timur, Süper Lig’de geçtiğimiz hafta yaşanan hakem tartışmalarına yönelik bir basın toplantısı düzenledi.

Kulübünün son dönemde çeşitlik hakem hatalarıyla karşı karşıya kaldığını iddia eden Erden Timur, gündeme ilişkin görüşlerini paylaştı.

“Ayrıcalık Değil Adalet İstiyoruz”

Galatasaray Sportif A.Ş Başkanvekili Erden Timur, sözlerine toplantının gündeminin baştan sonra “adalet” olacağını belirterek başladı:

“Bu toplantının ana gündemi başından sonuna adalet olacak. Ve adalet dendiğinde, herkes için adalet demek. Bu kimsenin kendi için eğip bükebileceği bir mekanizma değil. Ayrıcalık değil, adalet istiyoruz.”

Özellikle hakem ve VAR atamalarından kulüp olarak rahatsızlık duyduklarını belirten Erden Timur, hafta hafta istatistiksel olarak bazı verilere ulaştıklarını söyleyerek bu verileri kamuoyuyla paylaştı.

Ezeli rakipleri Fenerbahçe’nin bu sezon VAR’dan 4 lehe, 1 aleyhe şekilde yararlandığını vurgulayan Erden Timur, “Galatasaray için VAR söz konusu değil. Maçlarımızın yüzde 75'i iki hakeme verilmiş. Alper Ulusoy ve Hakan Ceylan. Alper Ulusoy'u zaten tüm Türkiye bizim maçımızdaki 6 saniye ile tanıyor.” dedi.

Timur, bu atamaların ve verilen kararların “net bir kurgu” olduğunu iddia etti.

“Atamalar Çok Bariz Bir Sebeple Yapılıyor”

Kendilerinin niyetlerinin tamamen Türk futbolunu geliştirmek olduğunun altını çizen Galatasaray Sportif A.Ş Başkanvekili, buna karşın özellikle atama sisteminde adaletsizlik olduğunu iddia etti:

“Atamalar için yapay zeka kullanılıyor dendi. Başkanımız bu sistemin nasıl çalıştığını sordu, net bir cevap alamadı. Kimse bizim zekamızı hafife almasın. Bu atamaların çok bariz bir sebeple yapıldığı ortada.”

“Bugün yapılan VAR sistemi bilgilendirme toplantısında 'Hakemlerimizden VAR yokmuş gibi yönetmelerini söylüyoruz, izleyiciler de VAR yokmuş gibi izlesin' denmiş. Bizim açımızdan değişen bir şey yok. Biz zaten VAR'ın olduğunu bilmiyorduk. Bize söylenmiş herhalde bu.”

“Sürekli Yumruk Yemiş Gibi Hissediyoruz”

TFF hakemlerinden Mete Kalkavan’ın geçtiğimiz günlerde bir basketbol maçına Galatasaray’ın rakibinin formasıyla gittiğini hatırlatarak, Kalkavan’a soruşturma açılması gerektiğini söyleyen Erden Timur, eleştirilerini VAR üzerinden sıralamaya devam etti:

“VAR'la ilgili konularda uluslararası bir derste bilinen bir metafor varmış. Hakem VAR'a çağırıldığında pozisyonu izleyince, karnına yumruk yemiş gibi olmalıymış. Bizler de taraftar olarak ekran karşısında sürekli yumruğu yemiş gibi hissediyoruz.”

Galatasaray’ın bu sezon oynadığı Fraport TAV Antalyaspor, Bitexen Giresunspor ve Trabzonspor maçlarından pozisyonları örnek gösteren Erden Timur, Fenerbahçe’nin maçlarından da bazı örnekler verdi.

Mücadelelerinin odağında Türk futbolu olduğunu ifade eden Timur, “Bizim mücadelemiz, Türk futbolunu hak ettiği yere getirmek. Bizim ne yapacağımız belli, yapmaya da devam etmeye çalışacağız. Artık bambaşka bir yolla yapacağız. Hiç kimse Galatasaray'ın böyle bir haksızlığa boyun eğmesini beklemesin.” dedi.

Bundan sonra her ayrıntıyı kamuoyu ile paylaşacaklarını vurgulayan Erden Timur, “Bu yol sabır gerektiriyor. 1-2 haftada hemen her şeyin düzelmesini beklemeyelim” diyerek bu anlayışı sürdüreceklerinin altını çizdi.

Yayıncı Kuruluş Konusu

Galatasaray’ın karşılaşmalarında yayıncı kuruluşun tartışmalı pozisyonları ekrana yansıtmadığını iddia eden Erden Timur, “Icardi'nin 20. saniyede olan pozisyonu 5. dakikada gösteriliyor. En doğru açı da 9. dakikada gösteriliyor. Herhangi bir maçta bariz, tartışma konusu olmayan görüntü ise 1 dakika sonra gösteriliyor. Bunların hepsi tek tek ortaya konacak. TFF'de bu görüntüler inceleniyor ancak Icardi'nin pozisyonunda net bir açı yok. Belçikalı bir yetkili pozisyonun penaltı olduğunu fark ediyor ve kale arkası kamerası olduğu sonra akıllarına geliyor. Tartışmalı pozisyonlar için yayıncı kuruluş aranıp yönetmen aracından başka açılar isteniyor mu? Yayıncıya bu müdahale etme hakkını kim nerden, hangi ilişkilerle alıyor? Bu açılar özetlere eklenmiyor, hakem programlarında gösteriliyor.” sözleriyle eleştirilerini yayıncı kuruluş üzerinden de sürdürdü.

“Kolektif Bir Kurgu Varsa Olabilecek Bir Şey”

Erden Timur, Mauro Icardi’nin Yukatel Kayserispor karşılaşmasındaki pozisyonuyla ilgili VAR müdahalesi gerektiğini savunurken, VAR’a neden başvurulmadığını anlayamadıklarını söyledi:

“Emre Akbaba pozisyonu ya da Icardi x Kayserispor pozisyonu yayında geç gösterilince bu pozisyonla ilgili VAR karar veremiyor. Dolayısı ile yayıncının burada VAR'a net müdahalesi söz konusu. Bu kadar uzman göz maçı izliyor. Tartışmalı bir pozisyonda VAR'a neden gidilemediğini de biz bir türlü anlayamıyoruz. Burada ancak kolektif bir kurgu yapı varsa olabilecek bir şey. Kimse geri zekalı değil. Bu toplumu kandırdığınız yeter.”

Galatasaray Sportif A.Ş Başkanvekili, bunlara ek olarak futbol ortamının “bir savaş edasıyla” yönetildiğini ve bunda bir anlam bulamadıklarını ifade etti. Timur, “Vicdanıyla hareket edenlerle mücadele edemeyeceksiniz. Kararları birilerine hizmet etmek için alanlara karşı mücadelemiz bugün başlıyor.” dedi.

“VAR Asla Devreye Girmiyor”

Galatasaray’ın Süper Lig’in geride kalan haftalarında ligin hücum istatistiklerinde lider olduğunu belirten Erden Timur, bununla ilgili de kamuoyuna sorularını yöneltti:

“Hücum konusunda birçok istatistikte lideriz. Bu işi biri bize akıllıca anlatsın. Hücum istatistikleri bu kadar yüksek olan bir takım var ve bu takımın penaltı pozisyonu yok. VAR da asla devreye girmiyor. Bunun saçmalığını kimse kimseye anlatmakla uğraşmasın.”

Ek olarak GS TV ve sosyal medyadaki kaynaklarını “feda edeceklerini” söyleyen Erden Timur, her hafta tüm kulüplere yapılan hakem “haksızlıklarını” ekranlara çıkaracaklarını belirtti.

“Korkun! Korkun!”

Galatasaray Sportif A.Ş Başkanvekili, konuşmasının devamında “adalet” vurgusu yapmayı şu sözlerle sürdürdü:

“Adalet demek herkes için adalet demek. Kimsenin kendi için eğip bükebileceği bir mekanizma değil. Ayrıcalık değil, adalet istiyoruz... Biz yola çıktık, ne gerekiyorsa... Boyunsa, boyun... Ne gerekiyorsa vereceğiz. Bu bir savaş değil. Ancak öyle görenlere sesleniyoruz, korkun! Korkun! Bu kurguyu yaptığını ispatladığımız herkesi ifşa edeceğiz. Her konuda sonuca gidilmesini isteyeceğiz. Sadece MHK'nin değil, kullanılan yöntemlerin de değişmesi lazım. İngiltere ve Almanya'nın çok güzel işleyen VAR sistemi var. O ülkelerle iş birliği yapılıp, yabancı hakemlerden de destek alınabilir. Murat Ilgaz'ın istifasını istemedik. Burası Galatasaray. Galatasaray, satranç tahtasındaki herhangi bir taş için masaya yumruk vurmaz. Galatasaray, masaya yumruğunu vezir için, şah için vurur.”

Fenerbahçe Konusu

Erden Timur, konuşmasının bir bölümünü ise ezeli rakipleri Fenerbahçe’ye ayırdı. Sarı lacivertli kulüp hakkında birtakım iddialarda bulunan Erden Timur, “Fenerbahçe'nin açıklaması konusunda bir açıklama yaptık. Zaten çok da bir şey söylemeye gerek yok. Suç mahalline ilk katil gidermiş. Yaptığımız açıklamayı üstlerine alıyorlarsa, söylenecek bir şey yok.” dedi.

Timur, sözlerine Çanakkale Savaşı kahramanı Seyit Onbaşı ile ilgili bir benzetmeyle devam etti:

"Kendisine çıkar sağlamak için mücadele edenle doğruluk için mücadele eden bir mi ya? Seyit Onbaşı örneğini çok veririm. Yarın hesabına 1 milyon dolar yatırılacak dense o yükü kaldırabilir miydi? Ama davası için kaldırdı. Biz de davamızda onun gibiyiz. Biz değerler için mücadele ediyoruz. Biz kimseye haksızlık yapmayız. Muhatabımıza ne gerekiyorsa söyleriz. Yapacaklarımızın bu anlamda sınırı yok."

Galatasaray Sportif A.Ş Başkanvekili, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Adana Demirspor ile bir problemimiz yok, kayrıldıklarını düşünmüyoruz. Gösterdiğimiz takım Fenerbahçe. Aksine, Adana Demirspor'a haksızlık da yapıldı. Bu işlerin tamamen düzelmesi için düzenin değişmesi gerekiyor. Hırsız içeride, kapıya istediğin kadar kilit vur. Burada bir düzen var. Bu düzen değişmezse, sonuca ulaşamayız. Kim orayı manipüle etme gücüne sahipse, onlar güce sahip oluyor. Bu düzenin değişmesi lazım.”