Efsane Forma Sponsorları Şu Anda Ne Durumda

ANA SAYFAHABERLER → Efsane Forma Sponsorları Şu Anda Ne Durumda

Efsane Forma Sponsorları Şu Anda Ne Durumda

Efsane Forma Sponsorları Şu Anda Ne Durumda

Sponsorluk ve reklam gelirleri, futbol kulüplerinin en önemli gelir kalemi haline gelmiş durumda. Dünyanın en büyük takımları, formalarında taşıdıkları markalar sayesinde kasalarına yüksek miktarda para koymayı başarıyor.

2023 yılı itibarıyla Real Madrid, yılda 70 milyon € ile forma sponsorluğu gelirinden en fazla kazanan takım konumunda yer alıyor. İlk 5 sırayı ise Real Madrid, PSG, Barcelona, Manchester City ve Manchester United oluşturuyor.

90’ların sonunda giderek yaygınlaşan ve artık değişilmez olan göğüs sponsorlarından bazıları, futbolseverler tarafından diğerlerinden fazla hatırlanıyor.

Milan - Opel

Milan, İtalya’nın ve dünyanın en çekici futbol takımlarından olduğu 1994-2006 yılları arasında formasının üzerinde Alman otomotiv markası Opel’in logosunu taşıyordu.

İtalyan devi; bu süreçte dört Serie A şampiyonluğu, bir Coppa Italia ve iki Şampiyonlar Ligi kazandı. Baresi, Maldini, Nesta, Cafu, Pirlo, Shevchenko, Kaka, Inzaghi, Seedorf ve Stam gibi oyuncular; ikonik formanın birer parçaları oldular.

Hafızalara “Efsane Milan Kadrosu” olarak kazınan ve Carlo Ancelotti’nin çalıştırdığı 2003 yılının Şampiyonlar Ligi şampiyonu Milan, Old Trafford’da Avrupa’nın en büyük kupasını kaldırırken Opel’i üzerinde taşıdı.

Opel; zaman içerisinde Bayern Münih, PSG, Feyenoord gibi takımlara da göğüs sponsoru oldu. Alman şirket, son olarak 2022 yılında Borussia Dortmund ile olan anlaşmasını yenilemedi ve futboldan çekildi.

Arsenal - O2

Premier League tarihinin tek yenilmez şampiyonu Arsenal, O2’yi 2002-2006 yılları arasında yalnızca 4 yıl üzerinde taşısa da telekomünikasyon şirketinin sponsor olduğu dönemde tarihi başarılar elde etti.

2003/04 sezonunda “Invincibles” olarak anılan namağlup Premier League şampiyonluğunu elde eden Arsenal, 2005/06 sezonunda ise Şampiyonlar Ligi finaline ulaşmayı başardı ancak Barcelona’ya boyun eğdi.

Thierry Henry’nin giydiği bordo forma, futbolseverlerin aklından çıkmazken O2; güncel olarak İngiltere’nin ragbi milli takımının forma sponsoru olmaya devam ediyor.

Liverpool - Carlsberg

Herhangi bir Premier League takımının sahip olduğu en uzun süreli forma sponsorluğuna sahip olan Liverpool, 1992 ve 2010 yılları arasında tam 18 yıl boyunca formasında Carlsberg’i taşıdı.

Ülkemizde ve dünyada, özellikle 2005 yılında İstanbul’da oynanan Şampiyonlar Ligi finali ile hatırlanan Carlsberg sponsorlu Liverpool forması; 2010 yılında son kez üretildi.

2021 yılında Danimarka temsilcisi Kopenhag ile 2022 yılından beri sürdürdüğü anlaşmayı sona erdiren Carlsberg, bir futbol takımına sponsor olmasa da FourFourTwo gibi futbol medyasının önemli kurumlarına destek oluyor.

Barcelona - Unicef

Pep Guardiola’nın Barcelona’yı futbolun zirvesine çıkardığı dönemde Katalan kulübünün formasında yer alan Unicef, tarihte yalnızca iki takımın formasında yer almasına rağmen unutulmazlar arasına girdi. Listede yer alan şirketlerden sponsorluk anlaşması yapmayan tek şirket olan Unicef, Barcelona'nın dünya genelinde çocuklara insani ve gelişimsel yardımı teşvik etmek amacıyla yaptığı kampanya sayesinde Barcelona formasının merkezinde yer aldı.  

2006 ve 2011 yılları arasında Barcelona’nın 3 La Liga, 2 Şampiyonlar Ligi, 1 Kral Kupası, 1 İspanya Süper Kupası ve 1 UEFA Süper Kupası kazandığı dönemde sayısız efsane ismin üzerinde olan Unicef, kimilerine göre futbol tarihinin en iyi takımının sponsoru olarak hatırlanıyor.

2011 yılında Wembley’de oynanan ve Barcelona’nın 3-1 kazandığı Şampiyonlar Ligi finali ile Katalan ekibi ile iş birliğini sona erdiren Unicef, 2016 yılından beri herhangi bir futbol takımının formasında yer almadı. 

Inter - Pirelli

Listedeki en uzun süreli sponsorluk anlaşması olan Inter ve Pirelli iş birliği, yıllar içinde Inter takımının sembolü haline geldi. Inter, 1995’ten 2021 yılına kadar göğüs sponsoru olarak Pirelli’yi tercih etti.

Pirelli ile birlikte neredeyse kazanılmadık kupa bırakmayan Inter; Ronaldo, Sneijder, Zanetti, Adriano, Milito, Ibrahimovic, Eto’o, Cambiasso gibi futbolcuların üzerinde taşıdığı Pirelli ile hafızalarda yer edindi.

2021 yılında Inter ile olan sözleşmesini Inter kulübünün fiyat yükseltme talebi üzerine yenilemeyen Pirelli, herhangi bir futbol takımına sponsor değil. Ünlü lastik üreticisi, Formula 1’in resmi lastik tedarikçisi konumunda bulunuyor.