Edin Dzeko Fenerbahçe İçin İstanbul’da

ANA SAYFAHABERLER → Edin Dzeko Fenerbahçe İçin İstanbul’da

Edin Dzeko Fenerbahçe İçin İstanbul’da

Edin Dzeko Fenerbahçe İçin İstanbul’da

1986 yılında Saraybosna’da dünyaya gelen Edin Dzeko, çatışmaların ortasında doğduğu ülkesinden çıkıp büyük bir yıldıza dönüştü.

Kariyerinde Wolfsburg, Manchester City, Roma ve son olarak Inter’in formasını terleten Bosnalı yıldız, yeni sezonda Fenerbahçe formasıyla Süper Lig’de boy göstermeye hazırlanıyor.

Savaşın Ortasında Bir Çocukluk

1992-1995 yılları arasında Bosna Bağımsızlık Savaşı’nın tam merkezinde bulunan Saraybosna, yıllarca çatışmanın ve savaşın atmosferinden çıkamadı. Böyle bir şehirde çocukluk günlerini geçiren Edin Dzeko, umudu futbol topunun peşinden koşarken buldu.

“O zamanlar Saraybosna’da olmak ürkütücü bir deneyimdi. Herkes için zor zamanlardı. Her gün çok korkuyordum.” diyen Dzeko, futbol sayesinde hayata tutunarak geleceğini kurtardı.

Çocukluğunu anlatırken o günlerde yiyecek bulmakta bile zorlandıklarını anlatan Dzeko, “O günlerde çok ağladım ama Allah’a şükür bunlar geçmişte kaldı. Şimdi hiçbir şeyden korkmuyorum.” diyordu.

Savaş sonrasında en büyük tutkusu olan futbolun peşinden giden Bosnalı yıldız, hayatındaki huzuru da bu şekilde bulduğunu söyleyecekti:

“Savaştan sonra, basit hayalleri olan bir nesildik. Biz sadece huzur içinde futbol oynamak istedik. Artık futbolum var ve huzuru buldum.”

Bosna’dan Zirveye

Futbola babasının büyük fedakarlıkları sayesinde Zeljeznicar kulübünde başlayan Dzeko, 2005 yılında Çekya temsilcisi Teplice’ye transfer oldu.

Teplice’ye imza attıktan günler sonra Usti nad Labem takımına kiralanan oyuncu, en büyük sıçramasını ise 2007’de yaptı.

Alman Bundesliga ekiplerinden Wolfsburg, henüz 21 yaşında olan bu genç oyuncu için Teplice’ye 4 milyon € ödedi ve Dzeko’yu kadrosuna kattı.

2008/09 yılında tarihi bir başarıyla Bundesliga şampiyonu olan Wolfsburg’un en önemli isimlerinden biri olan Dzeko, Avrupa devlerinin de radarına girdi. O günlerde yeni sahipleriyle Avrupa’nın en iddialı kadrolarından birini kurmaya çalışan Manchester City, Dzeko için Wolfsburg’a 37 milyon € ödedi. Dzeko, Manchester City’e transfer olurken henüz 25 yaşında Wolfsburg kulüp tarihinin en golcü 4. oyuncusu olmuştu. (85 gol)

Manchester City formasıyla Premier League’de de başarısını sürdüren Dzeko, 2011/12 sezonundaki tarihi şampiyonlukta büyük pay sahibi oldu. O sezonda City formasıyla 43 maçta 19 gol atıp 9 asist yapan Dzeko, şampiyonluğun geldiği tarihi QPR maçında da Agüero’nun ikonik golünden önce beraberliği sağlayan isimdi.

Manchester City kariyerinde 189 maçta forma giyen ve 72 golün altında imzası bulunan Bosnalı yıldız, daha fazla forma şansı bulmak için 2015/16 sezonu başında Roma’ya kiralandı.

Küçüklüğünden beri Seria A’nın büyük bir hayranı olan Dzeko, Roma’da kendini evinde gibi hissetti ve bir sonraki sezonda İtalyan başkentine kalıcı olarak taşındı.

“Roma’da benim için en şaşırtıcı olan şey, Totti’den arkadaşım olarak bahsedebilmekti. Birçok yerde oynadım ama kendimi sadece Roma’da evimde gibi hissettim. Benim için ev, kendimi iyi hissedip sadece futbol düşündüğüm ve ailemin mutlu olduğu yerdir.”

Roma’da toplamda 260 maçta forma giyen ve 119 gol atıp 54 asist yaparak kulübün tarihine geçen Dzeko, 2021/22 sezonu başındaysa Inter’e katıldı.

Geçtiğimiz günlerde Inter formasıyla UEFA Şampiyonlar Ligi şampiyonluğu yaşamaya çok yaklaşan Bosnalı yıldız, Milano defterini de 101 maçta 31 gol atarak kapattı.

Fenerbahçe İçin Geldi

Gittiği her kulüpte sergilediği performansla Avrupa’nın elit seviyedeki forvetlerinden biri olduğunu kanıtlayan Dzeko, 22 Haziran 2023 itibarıyla İstanbul’a Fenerbahçe için geldi.

Sarı lacivertli kulüp, Bosnalı yıldızın gelişini, "Dünyaca ünlü golcü Edin Dzeko sağlık kontrollerinden geçmek ve transfer görüşmelerini tamamlamak üzere İstanbul’a gelecektir." ifadeleriyle duyurdu.

10:30 sularında İstanbul’a inen Dzeko’nun sağlık kontrollerinin tamamlanmasının ardından Fenerbahçe ile anlaşmanın son detaylarını konuşup imza atması bekleniyor.