Dünyanın İlk Turnuvası: FA Cup

ANA SAYFAHABERLER → Dünyanın İlk Turnuvası: FA Cup

Dünyanın İlk Turnuvası: FA Cup

Dünyanın İlk Turnuvası: FA Cup

Britanya toprakları; dünyadaki ilk futbol kulüplerine, ilk profesyonel futbolcularına, ilk stadyumlara ev sahipliği yaptığı gibi dünyanın ilk turnuvasının da çıkış merkezi.

FA Cup, 1871 yılında oynanmaya başlamasıyla futbol tarihinin ilk turnuvası.

Turnuvanın Doğuşu

Peki bu eşsiz turnuva nasıl ortaya çıktı?

1863'te, yeni kurulan İngiltere Futbol Federasyonu, o zamana kadar kullanımda olan çeşitli farklı kuralları birleştiren Futbol Birliği Oyunu Kuralları’nı yayınladı. 20 Temmuz 1871'de "Federasyona bağlı tüm kulüplerin olması gereken Federasyon ile bağlantılı bir turnuva kurulması" önerisinde bulundu. İlk FA Cup Kasım 1871'de başladı. Toplamda on üç maçın ardından Wolverhampton Wanderers, 16 Mart 1872'de ilk şampiyon olarak tarihe geçti.

FA Cup’un günümüzdekine benzer hali 1888/89 sezonundan itibaren, eleme turlarının kupaya eklenmesiyle oluştu.

Etkileyici Format

Turnuvanın formatı, kendisine hayran bırakmaya yetiyor. Turnuvanın en başında İngiltere Futbol Federasyonu’na bağlı olan bütün kulüpler yer alıyor.

Toplamda 759 takımla başlayan turnuva; 2 ön eleme, 4 eleme turu sonrası 128 takıma düşüyor. Ardından 6 tur sonra 4 takım kalıyor. 4 takım yarı final ve final mücadelelerini Wembley’de oynuyor.

Yarı finalden önceki turlarda eğer bir maç berabere biterse maç diğer takımın sahasında olacak şekilde tekrarlanıyor. Ancak eğer yarı final maçı berabere biterse penaltı vuruşlarına geçiliyor.

Ayrıca turnuvada seri başı sistemi de bulunmuyor. Her takım, o turda yer alan her takımla eşleşme şansına sahip. Yalnızca; Premier League ve Championship takımları turnuvaya 3.turda dahil oluyor.

En Fazla Kazanan Arsenal

Kuzey Londra’nın kırmızı tarafı Arsenal, 14 şampiyonlukla turnuvayı en fazla kazanan takım konumunda yer alıyor.

Ayrıca Arsenal, 21 finalle en fazla finale çıkan takım olma özelliğini de taşıyor.

Manchester United ise 20 final ve 12 şampiyonlukla iki alanda da ikinci sırada yer alıyor.