Dünyanın En İyi 10 Sol Kanadı

ANA SAYFAHABERLER → Dünyanın En İyi 10 Sol Kanadı

Dünyanın En İyi 10 Sol Kanadı

Dünyanın En İyi 10 Sol Kanadı

FourFourTwo’dan Ed McCambridge, Mark White ve Ryan Dabbs’in katkılarıyla güncel form durumuna göre dünyanın en iyi 10 sol kanat oyuncusunu sıraladı.

 

Sol kanat oyuncularının hepsinin solak olduğu ve tek işlerinin uzun forvetlere top atmak olduğu bir zaman vardı. Artık böyle değil.

Gelişen futbolla birlikte dünyanın en yetenekli oyuncularından bazıları sol açıkta oynayarak hız ve yaratıcılıklarıyla Avrupa çapında takımları aydınlatıyor. Sol kanat, artık tehlikeli oyuncuların mevkisi.

Dünyanın En İyi 10 Sol Kanadı listesindeki oyuncuları, “güncel form durumlarına göre” derledik. Yani listemizde önemli olan tek şey yetenek değil. Bu nedenle, bu sefer Son Heung-min'i çıkarmak gibi zor kararlar verdik. Spurs forveti standartlarına göre kötü bir sezon geçirdiği için böyle bir yeri hak etmediğini düşündük. Ancak açık olmak gerekirse, o günündeyken hala dünyanın en iyileri arasında olduğunu düşünüyoruz. Sadece, şu anda formda değil.

Aynı şey Liverpool'daki Luis Diaz ve Chelsea'deki Raheem Sterling için de geçerli.

10. Leroy Sane (Bayern Münih)

Gençken Premier League'de göz kamaştıran Sane, kendi ülkesinde sert bir muameleyle karşılaştı. Bayern taraftarları, Almanya oyuncunun hızı ve oyun stiliyle Bundesliga’daki bekleri mahvetmesini bekliyordu. Ancak Sane, 2020'de Almanya'ya döndüğünden beri sakatlıklarla mücadele ediyor.

Öte yandan Sane, bu sezon çok daha keskin görünüyor. Takımda yer almak için girdiği zorlu rekabette City’deki gibi her zaman kanatta oynayamasa da en iyi maçlarının bir çoğunu burada çıkarttı. Sane, boşlukları değerlendirerek içeri kat etmeyi ve takım arkadaşlarıyla bağlantı kurmayı seviyor. Bunu uzun süre yapabilir.

9. Karim Adeyemi (Borussia Dortmund)

Direkt ve agresif oynamayı seven Adeyemi, her fırsatta bekini alt etmeyi isteyen korkusuz bir kanat oyuncusu. Dar alanlardan sıyrılma yeteneğine sahip olan hızlı oyuncu, bacaklarını esnetmeyi ve en yüksek hıza çıkmayı da seviyor. Bunu yaptığında ise onu yakalamak için şansa ihtiyacınız var.

Borussia Dortmund'un şampiyonluk mücadelesinin önemli bir parçası olan Adeyemi, Red Bull Salzburg'dan transfer olduğu günden bu yana Almanya'da gelişti. Şimdiyse yavaş ama emin adımlarla oyununa goller ve asistler ekliyor. Hâlâ sadece 21 yaşında olması, büyük bir potansiyele ve parlak bir geleceğe sahip olduğunu gösteriyor.

8. Neymar (Paris Saint Germain)

Neymar, dünya futbolunda formdayken durdurulamaz olarak tanımlanabilecek az sayıda oyuncudan biri. Ancak sakatlığı, Dünya Kupası sonrasında kötü bir sezon geçirmesine sebep oldu. İşte bu yüzden listemizde ancak sekizinci sırada yer alabiliyor.

Ayak bileğinden yaşadığı sakatlık, Brezilyalıyı şubat ayından bu yana dışarıda tutsa da bu sezon çıktığı 29 maçta 18 gol ve 17 asist yapması onun muhteşem yeteneğini vurguluyor.

Neymar rakiplerini küçük düşürebilir, kilit bir pas verip sıfırdan gol atabilir ve canı isterse bütün bir stadyumu ayağa kaldırabilir. Çoğu kanat oyuncusundan çok daha eksiksiz bir oyun kurucu olan 30 yaşındaki yıldız, daha derine inip takımının oyun kurmasını sağlamayı da çok seviyor. Bununla birlikte her zaman gol atmak veya takım arkadaşlarına asist yapmak için bir fırsat bulabiliyor.

7. Kaoru Mitoma (Brighton)

2022/23 sezonundan önce bırakın Premier League’de, Brighton taraftarları arasında bile Mitoma hakkında çok şey bilen birini bulmakta zorlanırdınız. Yine de şimdi zamanı ileri sarmalısınız. Japon sol kanat, Brighton’da bu sezon güçlü top sürme becerileriyle savunmaları tehdit ederken ulaştığı hız başka bir boyut sunuyor.

Roberto De Zerbi, Brighton’ın başına geçtiğinden beri onun vazgeçilmezi olan Japon oyuncu, iyi performans gösteren takımında çok daha fazla sorumluluk aldı. Bu sezon şimdiye kadar tüm kulvarlarda attığı 10 gol, Brighton’a iyi uyum sağladığını gösteriyor. Bununla birlikte 25 yaşındaki oyuncunun formunu sürdürerek bu sayıları daha da arttırması bekleniyor.

6. Gabriel Martinelli (Arsenal)

Son zamanlarda Kuzey Londra'da garip bir şey oldu. Son 15 yıldır daimi bir şekilde ilk 4 için yarışan Arsenal, birdenbire yeniden bir güç haline geldi ve bunun büyük bir kısmı, bir grup gencin daha fazla sorumluluk üstlenmesiyle ilgiliydi.

Bunların başında; hedefleri, kararlılığı ve muhteşem oyun görüşüyle bu sezon Premier League'in seçkin oyuncuları arasına giren Gabriel Martinelli var. Brezilyalı oyuncu belli ki kulübü seviyor ve bu, yorulmak bilmez çabasıyla topu filelere gönderdiğinde yüzüne yayılan sevince yansıyor. Dahası bunu neredeyse haftalık olarak gerçekleştirmeye başlıyor. O, sadece 21 yaşında olan harika bir oyuncu değil. Yaşından bağımsız harika bir oyuncu, nokta.

5. Jack Grealish (Manchester City)

Aston Villa'dan Manchester City'ye yaklaşık 120 milyon € karşılığında transfer olan Grealish, Pep Guardiola'nın yöntemlerine uyum sağlamakta zorlandığını bile itiraf etti. İspanyol teknik direktörün yönetimi altında geçen bir sezonun ardından İngiliz milli oyuncu artık parlamaya başlıyor.

Teknik olarak yetenekli ve top ayağındayken çevik olan Grealish, defans oyuncularını kendisini marke etmeye zorlayarak City’nin hücum hattına kullanabilecekleri boş alanlar yaratır. 27 yaşındaki İngiliz oyuncu her ne kadar henüz Manchester City için çift haneli istatistiklere ulaşamamış olsa da sayılarını giderek iyileştiriyor. İstatistiklerin ötesinde Grealish, topu ayağında tuttuğu ve takımın sahada ilerlemesine yardımcı olduğu için takım üzerindeki etkisini kesinlikle gösteriyor. Önümüzdeki sezonlarda ondan daha fazlasını bekleyin.

4. Marcus Rashford (Manchester United)

Şu anda kariyerinin en iyi sezonunu yaşayan Rashford, Erik ten Hag’ın Manchester’a gelmesinin ardından oldukça başarılı oldu. Cristiano Ronaldo’nun takımdan ayrılması da İngiliz oyuncunun ileriye doğru bir adım atmasını sağladı ve onu geliştirdi.

25 yaşındaki oyuncu, Dünya Kupası sonrası düzenli olarak takımına gol katkısı sağladı. Son maçlarda biraz çılgına dönse de United’ın süper yıldızlardan oluşan takımı halan onun ayağına bakıyor. Halihazırda çok üretken bir sezon geçiren Rashford, sezon bitmeden sayılarını yükseltebilir.

3. Rafael Leao (Milan)

Portekizli Leao, bu sezon AC Milan için göz kamaştırıcı bir form grafiği sergiledi. Sezon boyunca takımına istikrarlı bir gol ve asist katkısı yaparken aynı zamanda Rossoneri’yi etkileyici performanslarıyla UEFA Şampiyonlar Ligi'nde yarı finale taşıdı.

İtalya'dan ayrılacağı konuşulan Portekizli oyuncu, buna rağmen gelişiminin çılgınca devam edeceğini bildiği için geleceğini AC Milan’a teslim etti. Leao, dünya futbolunun en iyi forvetlerinden biri olmak için gerekenlere sahip.

2. Khvicha Kvaratskhelia (Napoli)

Lorenzo Insigne'nin takımdan ayrılmasının ardından yaz boyunca Napoli’nin düşüşe geçeceğini düşünen taraftarların artık Insigne’ye ihtiyacı yok. Çünkü Gürcistanlı yıldız Khvicha Kvaratskhelia’nın takıma gelişi, sadece Insigne’nin yokluğunu telafi etmekle kalmadı. Aynı zamanda Napoli'nin Diego Maradona günlerinden bu yana ilk Serie A'sını kazanmasına yardımcı oldu.

Sezon başında hiç tanınmayan Kvaratskhelia, hızı ve yaratıcılığıyla İtalya'da göz kamaştırdı. 22 yaşındaki oyuncu, Napoli'de kalması durumunda kulübe daha fazla kupa getirmeye yarayacak her şeye sahip. Öyle ki onun önümüzdeki yıllarda ne kadar iyi olabileceğini söylemek mümkün değil.

1. Vinicius Jr (Real Madrid)

İnanılmaz bir hız, sansasyonel bir denge ve en üst seviyede çalım yeteneği. Vinicius Junior’ın kaderi her zaman süper yıldız olmaktı. Geçen sezon Real Madrid'i Şampiyonlar Ligi şampiyonluğuna taşıdığı maçta Liverpool'a karşı finaldeki tek golü atarak şimdiden bunu başardı. Hızı ve tahmin edilemezliği, onu Karim Benzema'nın merkezdeki güçlü varlığı için ideal bir oyuncu haline getiriyor. Üstelik Luka Modric ve Toni Kroos’un kilit paslarının adresi olması, onu çok daha korkutucu bir hale getiriyor.

Vinicius’un futbolu fethetmesi için geriye kalan tek şey zaman. Brezilya için düzenli olarak ilk 11’de olmasına rağmen o hala Neymar’ın gölgesinde. Ancak önümüzdeki yıl veya sonrasında sahnenin onu olacağı kesin gibi duruyor.