Derby della Madonnina: AC Milan - Internazionale

ANA SAYFAHABERLER → Derby della Madonnina: AC Milan - Internazionale

Derby della Madonnina: AC Milan - Internazionale

Derby della Madonnina: AC Milan - Internazionale

İtalya’nın en büyük derbilerinden biri olan Derby della Madonnina, birçok farklı açıdan dünyadaki diğer rekabetlerden ayrılıyor.

Öyle ki AC Milan ve Internazionale Milan (Inter) takımları, aynı şehri temsil ederken aynı stadyumu ve ortak bir tarihi de paylaşıyorlar.

İki takımın ortak tarihi, hem AC Milan hem de Inter’de forma giyen birçok büyük yıldızı ve saha içindeki rekabetleri ile Derby della Madonnina, futbolun en özel rekabetlerinden biri olarak öne çıkıyor.

Derby della Madonnina, dünyada sürekli aynı stadyumda oynanan tek derbi olma özelliğiyle yıllardır aynı kökten beslenen iki kulübü karşı karşıya getiriyor.

Uzun yıllardır ezeli rakipler olarak adlandırılan AC Milan ve Inter’in, 13 Aralık 1899’da aynı çatı altında kurulmuş olması bu iki rakibin en büyük ortak noktası olarak biliniyor.

Milan Kriket ve Futbol Kulübü

İngiliz Herbert Kilpin ve Alfred Edwards’ın girişimleriyle Milan Kriket ve Futbol Kulübü olarak kurulan kulüp adından da anlaşıldığı üzere bir süre iki ana branşta faaliyet gösterdi.

Buna karşın kulüp çok kısa süre içinde Herbert Kilpin’in önderliğindeki futbol branşıyla ünlenerek ulusal başarılar elde etmeye başladı. Kuruluşunun ilk 9 yılında uyum içinde ilerleyen kulüpte, 1908 yılından itibaren fikir ayrılıkları ortaya çıktı.

Ayrılığın temel sebebi kulüpteki yabancı futbolcuların varlığı oldu. Giderek büyüyen bu tartışmaların sonucunda kulüp ikiye bölündü ve Internazionale Milan adında ikinci bir kulüp kuruldu.

Inter, kuruluşundan itibaren “uluslararası” yapıda bir kulüp olduğunun altını çizerek 9 Mart 1908’deki bildirisinde şu ifadeleri kullandı:

“Bu harika gece bize renklerimizi bahşediyor: yıldızlı bir gecede siyah ve mavi. Bize artık Internazionale denecek. Çünkü biz dünyanın kardeşleriyiz.”

Bu ayrılığın ardından kadrosunda ağırlıklı olarak İtalyan oyunculara yer veren AC Milan ile yabancı oyunculara kapılarını açan Inter, tarihlerinde ilk kez Chiasso Kupası’nda 1908 yılında karşılaştı.

İlk derbinin kazananı AC Milan olurken iki kulüp tarih boyunca 234 resmi maçta karşılaşarak dünya futbol tarihinin en özeli rekabetlerinden birinin tarafları oldular.

İki Kulüpte Forma Giyen Yıldızlar

Derby della Madonnina tarihinde birçok büyük yıldız her iki kulübün de formasını giydi. Bu isimlerden bazıları, derbinin belirli bir tarafıyla özdeşlemiş olsa da çok özel kimi isimler iki kulüp tarafından da benimsendi.

Milano Derbisi’nin iki tarafında da oynayan en özel isimlerden biri Giuseppe Meazza idi. Hali hazırda Inter ile özdeşleşmiş olan oyuncu kulüp için o kadar büyük bir figüre dönüştü ki günümüze kadar maçların yapıldığı stadyumun adı Inter tarafından “Giuseppe Meazza” olarak anıldı.

İtalyan golcü, 1927-1940 arasında 348 maçta 241 gol attığı Inter’den ayrılıp 1940-1942 yılları arasında Milan’da forma giymiş; sonrasında ise 1946/47 sezonunda tekrar Inter’e dönmüştü.

Giuseppe Meazza’nın bıraktığı izler her ne kadar eşsiz olsa da iki takım tarihinde Brezilyalı Ronaldo’nun yeri de ayrıydı.

1997-2002’de Inter’de oynayan Ronaldo, 2007/08 sezonunda 20 maçlık kısa bir AC Milan kariyeri yaşadı. Brezilyalı oyuncunun her iki takımdaki formalarının birlikte Guiseppe Meazza (San Siro) Stadyumu’nda sergileniyor olması, onun ne kadar özel bir isim olduğunu kanıtlayan bir ayrıntı olarak öne çıktı.

Bu iki oyuncunun yanında Andrea Pirlo, Christian Vieri, Clarence Seedorf, Hernan Crespo, Zlatan Ibrahimovic, Mario Balotelli, Roberto Baggio, Edgar Davids ve Antonio Cassano gibi oyuncular da her iki takımın formalarını giydi.

Öte yandan derbi tarihinde iki tarafta da futbolcu olarak bulunan 2 Türk isim de vardı. 2001/02 sezonunda AC Milan’da oynayan Ümit Davala her ne kadar Inter’e transfer olduktan sonra mavi siyahlı ekiple hiç maça çıkamamış olsa da adını bu isimler arasına bir ilk olarak yazdırdı.

Hakan Çalhanoğlu ise son dönemde iki kulüp arasında geçiş yapan en dikkat çekici isim oldu ve Derby della Madonnina’da kendisine yer buldu.

Derbi Tarihinde Sayılar

AC Milan ve Inter, İtalya Serie A’da eşit sayıda şampiyonluk kazandı.

19’ar Serie A şampiyonluğunun yanında Avrupa’da rekabet eden kulüplerden Inter, 3 UEFA Şampiyonlar Ligi kupası kazanırken AC Milan ise bu turnuvada 7 kez başarıya ulaştı.

Derby della Madonnina’da en çok forma giyen oyuncu ise AC Milan’ın efsanevi kaptanı Paolo Maldini oldu. Toplam 56 derbide sahaya çıkan Maldini’yi Inter efsanelerinden Javier Zanetti 47 maçla takip etti. Ayrıca Zanetti, Milano Derbisi’nde en çok oynayan yabancı futbolcu unvanını bugün bile üzerinde taşımasıyla diğerlerinden ayrıldı.

Derbi tarihinin en golcüsü ise bir yabancı futbolcuydu. Modern dönemlerin en etkileyici golcülerinden olarak gösterilen Andriy Schevchenko, attığı 14 golle derbi tarihine geçti. Onu takip eden ise Inter ile 12 ve AC Milan ile 1 gol atan Giuseppe Meazza oldu.

Derbi tarihinde daha çok galibiyet alan taraf olarak Inter öne çıktı.

Oynanan 234 resmi maçta 86 galibiyet alan mavi siyahlı ekip, 79 kez ise sahadan mağlubiyetle ayrıldı. İki takım arasındaki 69 maç ise beraberlikle sonuçlandı.