Derby della Capitale: Başkentin İki Yüzü

ANA SAYFAHABERLER → Derby della Capitale: Başkentin İki Yüzü

Derby della Capitale: Başkentin İki Yüzü

Derby della Capitale: Başkentin İki Yüzü

İtalya’da “Derby della Capitale” olarak bilinen Roma-Lazio maçı, iki başkent ekibini karşı karşıya getiriyor. Bu iki takım arasında çok eskilere dayanan büyük bir rekabet bulunuyor.

Roma, 1927 yılında Roma’da bulunan üç takımın birleşmesiyle kuruldu. Faşist Benito Mussolini’nin amacı, kuzeydeki takımlara rakip olabilecek bir başkent takımı yaratmaktı.

Ancak Lazio o zamanda general olan, gelecekte İtalyan Futbol Federasyonu başkanlığı da yapacak Giorgio Vaccaro’nun etkisiyle şehirdeki üç takımın birleşmesine karşı direnen tek Roma takımı oldu.

Vaccaro, “Lazio başka bir şey. Lazio önce doğdu, sonra taraftarlar geldi. Diğer taraftarlara desteklemeleri gereken bir takım verildi.” diyordu. Bu sayede günümüze kadar gelen bu rekabet ortaya çıktı.

Geçmişten günümüze Roma, İtalya Ligi’ni 3 defa kazanırken Lazio ise 2 kez şampiyon olma başarısı gösterdi.

1979 yılında Lazio taraftarı Vincenzo Paparelli, Romalı bir taraftarın attığı meşalenin gözüne gelmesi sonucu İtalyan futbolu tarihinde holiganizm sebebiyle hayatını kaybeden ilk taraftar oldu.

Derbi, tarih boyunca birçok siyasi aksiyona sahne oldu. 1998/99 sezonunda oynanan maçta Lazio taraftarı 50 metrelik dev bir pankarta “Auschwitz sizin şehriniz, fırınlar sizin eviniz!” yazmıştı.

2000/01 sezonunda önceki sezonun şampiyonu Lazio’nun Roma’yı ağırladığı maçta, Laziolu Paolo Negro kendi kalesine gol atarak derbiyi Roma’nın kazanmasına sebep oldu. Sezon sonunda ligi 2 puan farkla şampiyon tamamlayan Roma’da taraftarlar hâlâ Negro ile alay etmeye devam ediyor.

Bu şampiyonluk, Roma’nın Serie A’da elde ettiği son şampiyonluk olma özelliğini koruyor.

Lazio ve Roma, 19 Mart Pazar günü Stadio Olimpico’da karşı karşıya geliyor. Lazio’nun 49, Roma’nın 47 puanı bulunurken iki takım da seneye Şampiyonlar Ligi’nde olmak için mücadele veriyor.

Sezonun ilk yarısında oynanan maçı Lazio, deplasmanda 1-0’lık skorla kazanmayı başarmıştı.

Roma Teknik Direktörü Jose Mourinho, hafta oratasında Lazio’nun UEFA Konferans Ligi’nden elenmesinin ardından ezeli rakiplerine ufak bir gönderme yaptı.

Jose Mourinho, "UEFA'ya Konferans Ligi'ni taşımak için para harcayacağı için üzülüyorum. Kupa Roma'da kalabilirdi. Ancak şimdi büyük ihtimalle Floransa'ya gidecek." diyerek derbi öncesinde ortamı daha da gergin hale getirdi.