Celtic – Rangers Rekabeti: Old Firm

ANA SAYFAHABERLER → Celtic – Rangers Rekabeti: Old Firm

Celtic – Rangers Rekabeti: Old Firm

Celtic – Rangers Rekabeti: Old Firm

İskoçya’nın ve Ada futbolunun en büyük rekabetlerinden biri olarak görülen Celtic – Rangers derbisi, bir derbinin rekabete dair barındırabileceği hemen her şeye sahiptir.

Aynı şehri temsil eden iki takım arasındaki bu rekabetin, mezhepsel, siyasal ve sosyal birçok sebebi vardır. Bu sebepler tarih boyunca rekabetin dozunu arttırmıştı.

“Old Firm” olarak anılan bu derbi, tüm dünyanın en çok takip edilen maçlarından biridir.

Neden Old Firm?

Celtic – Rangers rekabeti birçok farklı kaynakta Glasgow Derbisi olarak anılsa da bu derbinin özel bir ismi vardır: “Old Firm”

İki takım arasındaki maçların Old Firm olarak adlandırılmasının sebebi olarak ise iki farklı iddiadan bahsedilir.

Bunların ilki, iki takımın geçmiş dönemdeki bir maçı sırasında karşılaşmanın spikerinin Rangers ve Celtic’ten bahsederken “like two old, firm friends” (iki eski dost) sözlerini kullanmış olmasıdır.

Bir diğer iddia ise The Scottish Referee gazetesinin, 1904’teki İskoçya Kupası finali öncesinde iki takımın yarattığı büyük ekonomiden bahsederken “The Old Firm: Rangers Celtic Ltd” başlığını kullanarak bu özel ismi ortaya atmış olduğudur.

Rekabetin Kökeninde Mezhep Farklılığı Var

1873’te kurulan ve İskoçya’nın en çok şampiyon olan takımı Rangers, lig tarihinin en başarılı takımı olarak dikkat çekiyor. Buna karşın Celtic ise rakibini 52 şampiyonlukla takip ederken müzesinde Avrupa Kupası bulunduran tek İskoç kulübü olmakla övünüyor.

Ancak Celtic ve Rangers arasındaki rekabetin kökeni, saha içindeki başarıların ötesinde mezhep, ulusal kimlik ve ideoloji farklılıklarına dayanıyor.

Geleneksel olarak Rangers taraftarlarının büyük çoğunluğunun Protestan, muhafazakar ve İskoçların Büyük Britanya’ya bağlı olan kesiminden oldukları biliniyor. 1888’de kurulan Celtic ise şehirdeki İrlandalıları, Katolikleri ve sosyalistleri temsil ediyor.

Bu da Celtic ve Rangers arasında hem saha dışında hem de saha içinde bir büyük rekabete yol açıyor. Öyle ki Rangers’ın geçmişte transfer edeceği oyuncuların mezhebine dikkat ettiği biliniyor.

Her ne kadar günümüzde rekabetin şiddeti azalmış olsa da Old Firm’de bu zıtlığın izlerini görmek hala mümkün. Örneğin Rangers taraftarları arasında yoğunlukla İskoçya ve İngiltere bayraklarına rastlanırken Celtic tarafı ise İrlanda’nın izlerini taşıyor.

Old Firm’de Celtic için defalarca oynayan ve kariyerinde Barcelona ve Manchester United gibi takımların da formalarını giyen Henrik Larsson, bu rekabetin dünya üzerindeki hiçbir rekabete benzemediğini söylüyor:

“Hiçbir şey Celtic ile Rangers arasındaki rekabet ile kıyaslanamaz. Barcelona – Real Madrid maçlarından da bahsedebilirsiniz ama inanın bana bu Celtic – Rangers maçlarının yakınından bile geçmez. Her ikisinde de oynadım, bu yüzden ne dediğimi biliyorum.”