Borçlu Büyükler

ANA SAYFAHABERLER → Borçlu Büyükler

Borçlu Büyükler

Borçlu Büyükler

Türkiye Süper Lig tarihinde en çok şampiyonluk yaşayan 4 kulüp Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray ve Trabzonspor, borçlu kulüpler listesinde de ilk sıralarda yer aldı.

Kamuoyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklamalardan elde edilen verilere göre bu 4 kulübün toplam borcunun 21 milyar Türk lirasına ulaştığı görüldü.

En Borçlusu Fenerbahçe

Geriden gelen Fenerbahçe, uzatmalarda kazanmayı bildi

KAP açıklamalarından elde edilen veriler ışığında Fenerbahçe’nin “sadece futbol şubesinin” toplamda 6,25 milyar Türk lirası borcu olduğu bildirildi.

2022/23 sezonunun başında 14 futbolcu ve yeni teknik ekibiyle sözleşme imzalayan Sarı-lacivertliler, bu anlamda rakiplerini geride bıraktı.

Sezon başında teknik direktör Jorge Jesus ile anlaşan ve kadrosunu büyük ölçüde yenileyen Fenerbahçe, kadrosuna kattığı 14 futbolcu için toplam 29.81 milyon euro ödedi. Bunun yanında 30.05 milyon euro bonservis geliri elde eden sarı lacivertli takım, transfer sezonunu kar ederek kapadı.

Buna rağmen son 5 sezonun transfer harcamalarına bakıldığında ise Fenerbahçe’nin 112.19 milyon euro harcama yaptığı ve bunun karşılığında 103.01 milyon euro bonservis geliri elde ettiği görüldü. Bu da, 2022/23 sezonunda kar etmesine karşın Fenerbahçe’nin transfer dönemlerinde son 5 sezonda yaklaşık -9 milyon euro zarar ettiğini gösterdi.

Beşiktaş 2 Dönem Gelir Elde Edemedi

Beşiktaş deplasmanda tek golle kazandı

Fenerbahçe’yi bu listede 5,61 milyar Türk lirası borcu olan Beşiktaş izledi. Bilindiği gibi Beşiktaş da 2022/23 sezonuna 13 yeni futbolcuyu transfer ederek girmişti.

Bu 13 isim için kasasından 19.05 milyon euro çıkaran Beşiktaş, son 5 sezonda özellikle oyuncu satışı konusunda aktif değildi.

Bu dönemde transfere 54.87 milyon euro harcayan siyah beyazlı ekip, oyuncu satışından ise sadece 30.7 milyon euro gelir elde etti. Beşiktaş’ın özellikle 2020/21 ve 2021/22 transfer sezonlarında oyuncu satışından hiç gelir elde edememesi dikkat çekiciydi.

Galatasaray Rakiplerini Geride Bıraktı

Galatasaray Adana deplasmanından 1 puanla dönüyor

Tıpkı ezeli rakipleri gibi yeni sezona birçok transfer yaparak başlayan Galatasaray’ın ise teknik heyet ve 14 yeni futbolcu transfer ettiği sezondaki borcunun 5,24 milyar Türk lirası olduğu belirtildi.

Geride kalan 5 yılda yaklaşık 100 milyon euro harcama yapan Galatasaray, 56.96 milyon euro’luk da oyuncu satışı yaptı ve bu dönemde hanesine yaklaşık 45 milyon euro zarar yazdı. Sarı-kırmızılılar bu anlamda diğer tüm rakiplerini geride bıraktı

Bir Tek Trabzonspor Başardı

Trabzonspor, iç sahadaki yenilmezlik serisini sürdürmek istiyor

Son şampiyon Trabzonspor ise bu 3 İstanbul ekibinin gerisinde 3,6 milyar Türk lirası borcuyla dördüncü sırada yer aldı. Teknik direktör Abdullah Avcı önderliğindeki “son şampiyon”, sezona 13 yeni oyuncu transferi yaparak girmişti.

Geçtiğimiz sezon 38 yıl sonra Süper Lig’de şampiyon olmayı başaran bordo mavili ekip, bu sezona 19.30 milyon euro harcama yaparak başladı.

Son 5 senede oyuncular için toplam 53.42 milyon euro ödeyen Karadeniz temsilcisi, gelir olarak ise 57.27 milyon euro’yu kasasına koydu. Bu da Trabzonspor’u son 5 yılda 4 Büyükler arasında transferde kar eden tek kulüp yaptı. Bordo-mavililer, özellikle altyapısından yetiştirdiği oyuncuların transferleriyle bu mali başarıyı yakaladı.