Bölgelerle Süper Lig

ANA SAYFAHABERLER → Bölgelerle Süper Lig

Bölgelerle Süper Lig

Bölgelerle Süper Lig

Süper Lig, 2023/24 sezonunda 20 takımlı olarak oynanacak. Süper Lig’den 4 takım, Avrupa kupalarına katılmaya hak kazanacak olurken 4 takım da sezon sonunda TFF 1.Lig’e düşecek.

38 hafta boyunca büyük heyecana ve unutulmaz maçlara sahne olan Süper Lig, Türkiye’nin 12 farklı ilinden takım barındırıyor. İstanbul, 8 takım ile en fazla takım gönderen şehir konumunda olurken İstanbul haricinde birden fazla takıma temsil edilen tek şehir ise Antalya olarak göze çarpıyor.

Peki Süper Lig takımlarının bölgelere göre dağılımı nasıl? Hangi bölgeden kaç takım mücadele ediyor? İşte Türkiye’nin bölgelerine göre Süper Lig:

Marmara Bölgesi (8 Takım)

Marmara Bölgesi, açık ara farkla Süper Lig’e en fazla takım gönderen bölge konumunda yer alıyor. Bunun sebebi ise dünyanın en yüksek nüfuslu 20 şehrinden biri olan İstanbul.

İstanbul, bünyesinde barındırdığı 4 şampiyon takımın dışında 4 takımla daha Süper Lig’de yer alıyor. İstanbul; Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş, Başakşehir Fatih Karagümrük, Kasımpaşa, İstanbulspor ve Pendikspor’a ev sahipliği yapıyor.

2020’li yıllarda Marmara Bölgesi’nden İstanbul dışında Süper Lig’de boy gösteren herhangi bir takım olmadı.

İç Anadolu Bölgesi (4 Takım)



Anadolu topraklarının orta kısmında yer alan İç Anadolu Bölgesi, başkent Ankara başta olmak üzere birçok değerli şehrimizi bünyesinde barındırıyor.

Süper Lig’e bakıldığı zaman ise İç Anadolu Bölgesi’nden 4 takım, Türkiye’nin en üst seviyesinde mücadelesine devam ediyor.

Bu takımlar; Ankaragücü, Konyaspor, Kayserispor ve Sivasspor olarak sıralanıyor. İç Anadolu Bölgesi, Süper Lig tarihinde bünyesinden bir şampiyon takım çıkaramadı.

Akdeniz Bölgesi (4 Takım)

İstanbul dışında Süper Lig’de birden fazla takımla temsil edilen tek şehir olan Antalya’ya ev sahipliği yapan Akdeniz Bölgesi, İç Anadolu Bölgesi’nde olduğu gibi bünyesinde 4 Süper Lig takımı bulunduruyor.

Antalyaspor, Alanyspor, Hatayspor ve Konferans Ligi’nde gruplara kalmayı hedefleyen Adana Demirspor; Süper Lig’de Akdeniz Bölgesi’ni temsil ediyor.

Karadeniz Bölgesi (3 Takım)

Bu sezon Süper Lig’e 2 yeni takım çıkartmayı başaran Karadeniz Bölgesi, 2022 şampiyonu Trabzonspor ile birlikte toplamda 3 takımla Süper Lig’de yer alıyor.

Samsunspor ve Rizespor, 2023/24 sezonunda Süper Lig’e yeni çıkan takımlar olarak ligde kalıcı olmayı hedefliyor. Trabzonspor ise Bjelica yönetiminde ilk 4 mücadelesinde olmak istiyor.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi (1 Takım)

Türkiye’nin yüzölçümü olarak en küçük bölgesi olan Güneydoğu Anadolu Bölgesi, 2023 yılının şubat ayında yaşadığımız deprem felaketinden en fazla etkilenen bölge oldu.

Geçtiğimiz sezon ortasında ligden çekilmek zorunda kalan ve bu sezona istediği başlangıcı yapamayan Gaziantep FK, Süper Lig’de Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden tek takım olarak göze çarpıyor.

Ege ve Doğu Anadolu Bölgeleri (0 Takım)

Turizm ve tarım açısından ülkemizin en değerli bölgelerinden olan Ege Bölgesi ve Türkiye’nin yüzölçümü olarak en büyük bölgesi olan Doğu Anadolu Bölgesi, 2020’li yıllarda birden fazla takımla temsil edilmiş olmasına rağmen bu sezon herhangi bir takımla Süper Lig’de yer alamayan iki bölgemiz olarak dikkat çekiyor.