Beşiktaş ve Trabzonspor’u Çalıştıran Teknik Direktörler

ANA SAYFAHABERLER → Beşiktaş ve Trabzonspor’u Çalıştıran Teknik Direktörler

Beşiktaş ve Trabzonspor’u Çalıştıran Teknik Direktörler

Beşiktaş ve Trabzonspor’u Çalıştıran Teknik Direktörler

Türkiye’nin en başarılı kulüplerinden olan Beşiktaş ve Trabzonspor, yıllar boyu birçok ortak teknik direktöre ev sahipliği yaptı.

Bu isimlerden bazıları iki kulübün tarihinde de izler bırakırken bazıları ise bir kulüpteki başarılarını diğerine taşıyamadı. Tarihte her iki kulüpte de şampiyonluk yaşamayı başaran hiçbir isim bulunmazken bazı özel isimler ise yine de başarılarıyla öne çıkmayı başardı.

İşte hem Beşiktaş’ı hem de Trabzonspor’u çalıştıran teknik direktörler:

Metin Türel (1973-1974, 1980/ Beşiktaş; 1987-1988/Trabzonspor)

Türk futbolunun en önemli teknik direktörlerinden biri olan Metin Türel, Vefaspor’un başında başladığı teknik direktörlük kariyerinde hem Türkiye A Milli Futbol Takımı’nı hem de Beşiktaş ve Trabzonspor gibi büyük camiaları çalıştırdı.

İlk olarak 1973/74 sezonunda Beşiktaş’ın teknik direktörlük koltuğuna oturan Metin Türel, Temmuz 1973-Kasım 1974 arasında kısa süreli de olsa siyah beyazlıları çalıştırdı.

Ardından Şubat 1977’den Ekim 1978’e kadar Türkiye A Milli Futbol Takımı’nı devralan Türel, 1980/81 sezonunda bir kez daha siyah beyazlıların teknik direktörlük koltuğuna oturdu.

Metin Türel daha sonra Zonguldakspor, Karagümrük ve Gençlerbirliği gibi ekiplerde görev aldı ve Kasım 1987’de Trabzonspor’un başına geçti.

Trabzonspor ile sezon sonuna kadar çıktığı 26 maçta 1.50 puan ortalaması yakalayan Metin Türel, Haziran 1988’de görevinden ayrıldı.

Metin Türel daha sonra Adana Demirspor, Antalyaspor ve Gençlerbirliği gibi takımlarda birden fazla kez görev aldı. 17 Kasım 2018’de vefat eden deneyimli teknik direktör, aynı zamanda Galatasaray’da da Divan Kurulu üyesiydi.

Gordon Milne (1987-1993/Beşiktaş, 1998-1999/Trabzonspor)

Gordon Milne, Beşiktaş kulübünün tarihindeki en başarılı dönemlerden birine damga vurarak Türk futbol tarihine geçti.

Siyah beyazlıların başına Leicester City’den ayrıldıktan sonra geçen İngiliz çalıştırıcı, yaklaşık 6 sene kaldığı Beşiktaş’ta tam 8 kupa kazandı.

Beşiktaş ile üst üste 3 lig şampiyonluğu yaşayan ilk ve tek teknik direktör olan Gordon Milne, yarattığı kolej havasıyla ülke futbolunda değişime öncülük eden isimlerden biri oldu. Siyah beyazlı takım, 1989-1992 arasına damga vururken özellikle Metin-Ali-Feyyaz üçlüsü Türk futbolunun ikonik üçlülerinden biri olarak tarihe geçti.

Beşiktaş ve Türk futbol tarihinin en büyük yıldızlarından Sergen Yalçın da yine Gordon Milne döneminde A takıma çıktı.

İngiliz çalıştırıcı, 8 kupa kazandığı Beşiktaş’tan 1993/94 sezonunun devre arasında ayrılıp Nagoya Grampus takımının başına geçti. Buna karşın Gordon Milne için Türkiye kariyeri bu noktada sonlanmadı.

Önce 1996/97 sezonunda Bursaspor’u çalıştıran Milne, daha sonra ise 1998/99 sezonunda Trabzonspor’un başına geçti.

Beşiktaş’ta yakaladığı büyük başarılardan sonra yüksek beklentilerle bordo mavili takımın teknik direktörlük koltuğuna oturan Gordon Milne, Karadeniz’de beklentileri karşılayamadı. Takımıyla çıktığı 36 maçta 1.61 gibi düşük bir puan ortalaması yakalayan Milne, sezon sonunda Trabzonspor kariyerini noktaladı.

Hans-Peter Briegel (1999-2000/Beşiktaş, 2001-2002/Trabzonspor)

Futbolculuk günlerinde EURO 1980’i kazanan Almanya milli takımının bir parçası olan Hans-Peter Briegel, Türkiye’deki antrenörlük kariyerine Karl Heinze Feldkamp’ın yardımcısı olarak Beşiktaş’ta başladı.

Daha sonra 1999/00 sezonunda Beşiktaş Teknik Direktörü olarak görev yapmaya başlayan Hans-Peter Briegel, siyah beyazlı takımla çok başarılı bir süreç geçirdi.

Siyah beyazlıların başında çıktığı 32 maçta 2.22 puan ortalaması yakalayan Alman çalıştırıcı ne var ki rakip olarak Türk futbol tarihinin en başarılı kadrolarından biriyle karşılaştı.

Galatasaray’ın Avrupa şampiyonu apoletli kadrosu ligi de zirvede tamamlarken Beşiktaş ise sezonu ikinci bitirdi ve Hans-Peter Briegel sezon sonunda takımdan ayrıldı.

Alman teknik direktörün Beşiktaş’taki başarısından etkilenen Trabzonspor, 2001/02 sezonunun ortasında Hans-Peter Briegel’i göreve getirdi. Bordo mavili takımda Sadi Tekelioğlu’nun yerine teknik direktörlük koltuğuna oturan Hans-Peter Briegel, sezon sonuna kadar 26 maçta 1.23 puan ortalaması yakalayarak başarısız bir dönem geçirdi.

Trabzonspor’dan ayrıldıktan sonra 2007’de bir kez daha Türkiye’ye, bu kez Ankaragücü’nün başında dönen Hans-Peter Briegel, şu anda Kaiserslautern’de yönetici olarak kariyerini sürdürüyor.

Samet Aybaba (2002-2003/Trabzonspor, 2012-2013/Beşiktaş)

Beşiktaş’ın simge oyuncularından biri olarak 11 yıl siyah beyazlı formaya hizmet eden Samet Aybaba, Gordon Milne döneminin de önemli isimlerinden biriydi.

Beşiktaş ile futbolculuğunda 2’si lig şampiyonluğu olmak üzere toplam 3 kupa kazanan Samet Aybaba, futbolculuk kariyerinin ardından teknik direktörlüğe başladı.

Özellikle 2000-2001 arasında Gençlerbirliği’nin başında Türkiye Kupası şampiyonluğu yaşamasının ardından öne çıkan Aybaba, 2002/03 sezonu başlamadan Trabzonspor’da göreve getirildi.

Bordo mavili takımla başarılı bir dönem geçiren Samet Aybaba, ilk sezonunda takımı Türkiye Kupası şampiyonu yaparak beklentileri karşıladı ve camiaya umut verdi.

Bir sonraki sezonda da Trabzonspor Teknik Direktörü olarak göreve başlayan Samet Aybaba, buna karşın 2003/04 sezonunun devre arasında görevinden ayrıldı. Trabzonspor’a 55 maçta liderlik eden Aybaba, bu süreçte 1.73 puan ortalaması yakaladı.

Trabzonspor’un ardından Ankaraspor, Gaziantepspor, Çaykur Rizespor, Bursaspor, Gençlerbirliği ve Bucaspor’u çalıştıran Samet Aybaba, efsanesi olduğu kulübüne 2012/13 sezonunun başında döndü.

Fikret Orman başkanlığında “Feda” sezonuna hazırlanan Beşiktaş, genç ve düşük maliyetli kadrosunu kulüp efsanesine emanet etti.

Elindeki kısıtlı imkanlardan maksimum fayda almaya çalışan Samet Aybaba, “Feda” sezonunda takımı üçüncü sıraya taşımayı başardı.

Sezon sonunda görevinde ayrılan Samet Aybaba, birçoklarına göre Beşiktaş’ın sonraki yıllarda başarıya ulaşacak olan kadrosunun temellerini atan isimdi.

Rıza Çalımbay (2005/Beşiktaş, 2017-2018/Trabzonspor)

Futbolculuğu döneminde Beşiktaş’ın en büyük efsanelerinden biri olan Rıza Çalımbay, tam 16 yıl boyunca yalnızca siyah beyazlı formayı giydi.

Kulübün bayrak oyuncularından olan Rıza Çalımbay; çalışkanlığı, profesyonelliği ve sporcu kişiliğiyle siyah beyazlı kulübün simgeleri arasına girdi. Beşiktaş formasıyla tam 13 kupa kazanan Rıza Çalımbay, futbolculuk günlerinin ardından antrenörlük yapmaya başladı.

An itibarıyla Süper Lig’de en çok maça çıkan teknik direktör ünvanının sahibi olan Rıza Çalımbay, uzun kariyerinde hem Beşiktaş’ı hem Trabzonspor’u çalıştırma şansını elde etti.

Efsanesi olduğu kulüpte teknik direktörlüğe 2004/05 sezonunun devre arasında başlayan Çalımbay, 2005/06 sezonunun başına kadar Beşiktaş’ın başındaydı. Siyah beyazlılara 31 maçta liderlik eden Rıza Çalımbay, bu maçlarda 2.00 puan ortalaması yakalamış ancak herhangi bir kupa kazanamamıştı.

Beşiktaş’tan ayrıldıktan sonra Süper Lig’de birçok kulüp çalıştıran deneyimli teknik direktör, 2017/18 sezonunda ise Trabzonspor’un başına geçti. Rıza Çalımbay, kariyerinin ikinci “büyük takım” deneyiminde de istediklerini sahaya yansıtamadı. Çalımbay ile 31 maçta 1.81 puan ortalaması yakalayan Trabzonspor, şampiyonluk hedefine ulaşamayınca Mayıs 2018’de teknik direktörüyle yollarını ayırdı.

Beşiktaş ve Trabzonspor’un ardından şampiyonluğun doğal adayı olarak sayılan 4 büyüklerde bir daha görev alamayan Rıza Çalımbay, son olarak Sivasspor’u çalıştırdı. Çalımbay şu anda herhangi bir kulüp çalıştırmıyor.

Abdullah Avcı (2019-2020/Beşiktaş, 2020-2023/Trabzonspor)

İstanbulspor’da başlayan teknik direktörlük kariyerinde Türkiye’ye ismini İstanbul Büyükşehir Belediyespor ile duyuran Abdullah Avcı, Galatasaray ve Türkiye milli takımının alt yaş kategorilerinde de görev aldı.

Türkiye U17 Milli Takımı’nı Avrupa şampiyonluğuna taşıdıktan sonra İstanbul Büyükşehir Belediyespor’un başına geçen Avcı, burada yaklaşık 5 sezon kaldı.

Oynattığı sistemli futbol ile kamuoyunun takdirini toplayan Abdullah Avcı, Kasım 2011’de Türkiye A Milli Futbol Takımı’nın başına geçti.

Milli takımda 18 maçta 1.22 puan ortalaması yakalayarak başarıdan uzak bir görüntü çizen Avcı, 2013 yazında görevden ayrıldı.

O dönemde İstanbul Büyükşehir Belediyespor, isim ve yapı değişikliği ile tüm organizasyonunu İstanbul Başakşehir’e devretmişti. Abdullah Avcı, 2014’te resmi olarak kurulan İstanbul Başakşehir’e, kulüp tarihindeki ilk teknik direktör olarak geldi.

Takımı istikrarlı bir yapıya kavuşturarak Süper Lig’de sürekli olarak zirveye oynayan bir organizasyon kuran deneyimli teknik direktör, birçok kez şampiyonluk yarışını son haftaya taşımasına karşın mutlu sona ulaşamadı.

Haziran 2019’da kulübüyle sözleşmesinin bitmesinin ardından İstanbul Başakşehir’den ayrılan Abdullah Avcı, kısa süre sonra Beşiktaş’ın başına geçti. Kariyerinde ilk kez daha önce şampiyonluk yaşamış bir camianın başına geçen Abdullah Avcı için Beşiktaş dönemi başarısızlıkla sonuçlandı.

Takımının başında 27 maça çıkıp 1.33 puan ortalaması yakalayabilen Abdullah Avcı, devre arasında Beşiktaş’tan ayrıldı.

Avcı, bu ayrılık sonrasında yaklaşık 1 yıl takım çalıştırmadı. Abdullah Avcı’yı futbola döndüren kulüp ise Trabzonspor oldu.

Trabzonspor’un başına Eddie Newton’ın yerine sezon ortasında gelen Avcı, yarım sezonda kadro planlamasını yaparak takımını oluşturdu. 2021/22 sezonu ise Trabzonspor ve Abdullah Avcı için tarihe geçme sezonuydu.

Bordo mavilileri tam 38 yıl sonra şampiyonluğa taşıyan Abdullah Avcı, neredeyse başından sonuna kadar zirvede götürdüğü sezonda kariyerinin ilk şampiyonluğunu yaşadı.

Trabzonspor’da 2 de TFF Süper Kupa kazanan Abdullah Avcı, 2022/23 sezonunda ise alınan istikrarsız sonuçların ardından kulüpten ayrıldı.

Şenol Güneş (1988-1989, 1993-1997, 2005, 2009-2013/ Trabzonspor; 2015-2019, 2022- / Beşiktaş)

Türk futbol tarihinin en başarılı teknik direktörlerinden biri olarak gösterilen Şenol Güneş, futbol kariyerinde Trabzonspor’un efsane kaptan ve kalecilerinden biriydi.

Yaklaşık 15 yıl koruduğu Trabzonspor kalesinde tam 16 kupa zaferi yaşayan Şenol Güneş, Fernando Muslera rekoru egale edene kadar 6 şampiyonlukla Süper Lig’de en çok şampiyon olan kaleciydi.

Futbolculuğundaki başarısını teknik direktörlük kariyerinde de devam ettiren Şenol Güneş, antrenörlüğe de Trabzonspor’da başladı.

Ocak 1988 – Eylül 1988 arasında Trabzonspor’da yardımcı antrenörlük yapan Şenol Güneş, 1988/89 sezonuna Trabzonspor Teknik Direktörü olarak başladı.

İlk Trabzonspor dönemi 1 sezon süren Güneş, daha sonra 1993/94 ve 1996/97 sezonları arasında yine efsanesi olduğu kulübü çalıştırdı.

Bu dönemde Trabzonspor ile 150 maça çıkan Şenol Güneş, 2.14 puan ortalamasını 1 Türkiye Kupası ve 1 TFF Süper Kupa ile taçlandırdı.

Trabzonspor’un ardından Antalyaspor ve Sakaryaspor’un başına geçen Şenol Güneş, Temmuz 2000 – Mart 2004 aralığında ise Türkiye A Milli Futbol Takımı Teknik Direktörü olarak görev aldı.

Türk futbol tarihinin milli takımlar bazındaki en büyük başarısı olan dünya üçüncülüğüne imza atan Şenol Güneş, milli takımdan ayrıldıktan sonra üçüncü kez Trabzonspor’un başına bu kez çok büyük beklentilerle geçti.

Devre arasında Ziya Doğan’ın yerine takımı devralan Güneş, sezon sonuna kadar çıktığı 29 maçta 2.07 puan ortalaması yakalasa da şampiyonluğu 3 puan farkla Fenerbahçe’ye kaybetti.

Eylül 2005’te Trabzonspor’dan ayrılan Şenol Güneş, 4 yıl sonra efsane olduğu kulübe geri döndü.

Aralık 2009’da göreve geldiği Trabzonspor’dan Ocak 2013’te ayrılana kadar 145 maça çıkan Şenol Güneş, bu dönemde Türkiye Kupası şampiyonluğu da yaşadı.

Şenol Güneş’in başarılarla dolu kariyerinde Süper Lig şampiyonluğunu kazanması ise Beşiktaş’ın başındayken gerçekleşti.

Haziran 2015’te siyah beyazlı kulübe imza atan Şenol Güneş, 6 sezondur şampiyon olamayan Beşiktaş’ı ligin zirvesine taşıdı.

Gerek kurduğu kadro gerekse oynattığı futbolla siyah beyazlı camiada görev yapan en başarılı teknik direktörlerden biri olmayı başaran Şenol Güneş, kulübü Gordon Milne’den sonra üst üste şampiyon yapan ilk isim oldu.

2014/15 ve 2016/17 sezonlarında ligi zirvede tamamlayan Beşiktaş, 2017/18 ve 2018/19 sezonlarında da Şenol Güneş ile çalışmaya devam etti.

Mart 2019’dan itibaren Türkiye A Milli Futbol Takımı’nı da çalıştırmaya başlayan Güneş, Mayıs 2019’da Beşiktaş’tan ayrıldı.

Yaklaşık 2 sene milli takımda görev yapan deneyimli çalıştırıcı, Ekim 2022 itibarıyla Beşiktaş’a geri döndü. Şenol Güneş an itibarıyla hala Beşiktaş’ın başında bulunuyor.