Beşiktaş Teknik Direktörü Rıza Çalımbay: “Keşke Beni Daha Önce Çağırsalardı”

ANA SAYFAHABERLER → Beşiktaş Teknik Direktörü Rıza Çalımbay: “Keşke Beni Daha Önce Çağırsalardı”

Beşiktaş Teknik Direktörü Rıza Çalımbay: “Keşke Beni Daha Önce Çağırsalardı”

Beşiktaş Teknik Direktörü Rıza Çalımbay: “Keşke Beni Daha Önce Çağırsalardı”

Beşiktaş’ın yeni teknik direktörü Rıza Çalımbay, siyah beyazlı kulüpteki ilk basın toplantısını bugün Nevzat Demir Tesisleri’nde gerçekleştirdi.

Kulübün gündemine ilişkin tüm soruları yanıtlayan Çalımbay, siyah beyazlıların son durumu hakkında da bilgi verdi.

“Görevi Düşünerek Değil İsteyerek Kabul Ettim”

Beşiktaş Teknik Direktörü Rıza Çalımbay, basın toplantısına göreve geliş sürecine dair bir değerlendirme yaparak başladı:

“Şu ana baktığınızda takımın durumu pek iç açıcı değil. Bizim bütün amacımız, bunu çok iyi şekilde analiz edip nerede ne kriz var onları bulmamız gerekiyor.”

“Ne olursa olsun buraya gelmekten dolayı mutluyum. Çağırdılar, geldim. Durumumuz iyi değil dediler, tamam dedim. Yapabilir miyiz hocam dediler, yaparım dedim. Görevi kesinlikle düşünerek değil, isteyerek kabul ettim.”

“Bizim için zor bir başlangıç. Hakikaten sıkıntılı bir durum, taşın altına elimizi koyacağız. Beni buraya çağırdıklarından sonra yok demem mümkün değil. Herkes başka türlü bakabilir ama ben bakmam. Bu 2 maç olur, 3 maç olur… Ne olursa olsun görev verildiği an seve seve yaparım. Buraya gelmekten çok mutluyum, işimin de çok zor olduğunu biliyorum. Buraya benden önce gelen arkadaşlardan daha zor durumdayım. Keşke daha önce gelebilseydim, daha farklı şeyler olacağına yürekten inanıyordum. Ancak zaman, bu zaman. Bunu çok iyi şekilde değerlendireceğiz. En iyi şekilde atlatacağıma inanıyorum."

“Biz de isteriz sezon başında alalım, takımımızı tanıyalım, sezon başı transferlerimizi yapıp çok güzel şekilde girelim… Ama yapacak bir şey yok. Beni şu anda çağırdılar, ihtiyaçlarını söylediler. Çağırdıkları zaman ben hiçbir zaman yok demem. Çünkü ben Beşiktaş’a minnet borçluyum. Benim futbol hayatım burada geçti. Ne yaptıysak Beşiktaş’ın sayesinde oldu. O bize verdi, şimdi bizim ona vermemiz gerekiyor.”

“Taraftarı Kazanmamız Gerekiyor”

Beşiktaş’ın bu sezon aldığı istikrarsız sonuçların ardından taraftarların kırgın olduğunu söyleyen deneyimli çalıştırıcı, yeni dönemde ilk yapmaları gerekenin siyah beyazlı taraftarları kazanmak olduğunu belirtti:

“Taraftar şu anda üzgün, kırgın, sinirli… Çünkü istediği futbol oynanmıyor, istediği sonuçlar elde edilemiyor. Bizim öncelikle taraftarımızı kazanmamız gerekiyor. Taraftar 12. adam derler ama bence taraftar 1. adam. Onların çok iyi destekleri olursa onlarla birlikte biz bu işi çok iyi şekilde başarabiliriz. Ben taraftara inanıyorum. Bize destek vereceklerine inanıyorum. Ben futbolculuk hayatımda çok başarılar gördüğümde de bizim en büyük desteğimiz taraftardı.”

Siyah beyazlı takımın yeni teknik direktörü, oyuncularıyla genel bir toplantı yaptıklarını anlatırken gözlemlerini de kamuoyuyla paylaştı:

“Dün geldiğimde arkadaşlarla da bir toplantı yaptık. Bu takımın oynayacağı oyun bu değil. Oyuncuların da kapasiteleri bu değil. Mutlaka bir sıkıntılar var. Onu aşmak için de bir zaman gerekiyor ama maalesef zaman yok. Ben geldim, bugün hafif bir ter idmanı yapıp yarın maça çıkacağız. Benim için en önemli şey şu maçı geçmek. Sonrasında bir ara var. Arada bir kampa gideceğiz takımla birbirimizi tanımamız açısından. Ardından bambaşka bir şekilde döneceğiz. Elimizden gelen her şeyi yapacağız, arkadaşlarımızın sıkıntılarını çözeceğiz. Yapacağımız kampta tüm sorunları çözüp, kafamızdaki sorunları orada atıp buraya döneceğiz. Sonraki maçlarımıza daha iyi devam edeceğiz.”

“Ben futbolda her şeyi gördüm.” sözleriyle tecrübesinin altını çizen Rıza Çalımbay, “Başarıyı, başarısızlığı, başka şeyleri gördük. Çok krizli takımlara gittim. Bunların hepsinde önce krizi çözüp sonra işimize bakıyorduk. Burada zaman çok az.” diyerek kısıtlı zamanı olduğunu işaret etti.

Kulübün içinden geçmekte olduğu seçim sürecine de değinen Rıza Çalımbay, “Beşiktaş’ta kongre süreci de olsa antrenör de gitse başkan da gitse kalanlarla bu takım yine yukarıya oynamak zorunda. O yüzden bu önemli değil. Beni tabii ki aradılar başkan adayları, hepsi de çok değerli insanlar. Hepsine çok teşekkür ediyorum. Ben gerçekten zamanı düşünmüyorum. Tek düşündüğüm şey Başakşehir maçı. Bana zaman verildiğinde iyi şeyler yapacağıma yürekten inanıyorum.” dedi.

“Alınan Oyuncuların Hepsi Çok İyi Oyuncular”

Beşiktaş Teknik Direktörü Rıza Çalımbay, basın toplantısının bir bölümünde ise gelen sorular üzerine takımın mevcut durumuyla ilgili daha detaylı değerlendirmeler yaptı.

“Bu takımın oyunu bu değil.” diyerek siyah beyazlıların potansiyeline inandığını belirten Çalımbay, “Bu takım geçen sene 15 maç namağlup gitmiş bir takım. Yeter ki sağlam, isteyerek, hırslı, arzulu şekilde girersek buradan alnımızın akıyla çıkarız.” şeklinde konuşarak güvenini ifade etti.

“Beşiktaş’a ilk geldiğimde yine taşın altına elimi koymuştum. O zaman Türkiye Kupası’ndan elenmiş, Avrupa’dan elenmiş ve ligde alt sıralarda olan bir Beşiktaş’ı almıştım. Gözümü kırpmadan da aldım, hiç düşünmeden. O sene ligde namağlup gittik sadece Galatasaray’a yenilip ikinci yarıyı lider bitirdik. Sonra takımımızı Avrupa kupalarına götürdük. Şimdiyse o Rıza ile bu Rıza arasında biraz fark var. Ben o zaman da çok umutluydum. Bu sene ise bir anda geldim ben. Belli bir süre olsa her şey bambaşka olur. Şimdi herkes farklı düşünebilir, 4 maç sonra gidecek diye konuşulabilir. Onlardan korkmuyorum. Ne kadar zaman verilirse ben elimden gelen bütün gayreti gösteririm.”

Oyuncularını tanımak için kısa bir süreye ihtiyacı olduğunu belirten Beşiktaş efsanesi, “Biz oyuncuları seyrediyoruz ama onları net olarak tanımıyoruz. Bu bizim en fazla 1 haftamızı alır. Biz 1 hafta içinde o takımı tamamen tanırız. Şimdi genç arkadaşlarımız var; Semih, Ege, Arda var. Onları da kullanmamız gerekiyor. Onun için şu anda transfer konusunda zor bir cevap veririz. Bugüne kadar alınan oyuncuların hepsi iyi oyuncular. Hepsinin kariyeri mükemmel. Bana göre hazır değillerdi. Eğer yeni gelen arkadaşlarımız biraz daha hazır gelselerdi bu takım bambaşka olurdu. Çünkü baktığınızda bütün arkadaşların kariyerleri mükemmel. Özellikle Bakhtiyor. Kendi milli takımında iyi oynuyor, goller atıyor. Ancak yeri sol bek değil. Mecburiyetten orada oynatıyorlardı. Buna benzer bir sürü şey var. Biz herkesi yerinde oynatacağız.” dedi.

“Artık Giden Gitti”

Rıza Çalımbay, Beşiktaş’ın başına geldiği süreçle ilgili de bir “keşkesi” olduğunu söyledi. Siyah beyazlı kulübün başına daha önce geçmek isteyeceğini paylaşan Çalımbay, “Şu anda bile keşke diyorum. Keşke beni daha önce çağırsalardı. O zaman daha farklı olurdu her şey, takımı tanımış olurduk, zaman kaybı olmazdı. Benim en çok üzüldüğüm şey; ben Sivasspor’da Konferans Ligi’ne gittim, oradan gruplardan namağlup çıktık, çok güzel şeyler yaptık. Onu değerlendirsek bu gruplardan da çıkabilirdik. Artık giden gitti. Önümüze bakmamız gerekiyor, başka bir çare yok. Elimizdeki oyuncularla çok iyi şekilde kaynaşıp iyi şekilde başlamamız gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

Süper Lig tarihinin en çok maça çıkan teknik direktörü ünvanının sahibi olan Rıza Çalımbay, tecrübesiyle oyuncu ilişkilerini yöneteceğinin sinyallerini verdi:

“Ben karşımdaki oyuncunun ne duymak istediğini çok iyi biliyorum. Modunuz düştüğünde sizden daha zayıf takımlara puan kaybedip yenilebiliyorsunuz. Burada tek şey, lider oyuncuların ortaya çıkması gerekiyor. Onların ve teknik direktörün takımı koruması gerekiyordu. Teknik direktörde liderlik vasfı olmazsa buradaki krizi çözme imkanı sıfır. Ben arkadaşlarımı karşımda gördüğümde hepsinde bir kırgınlık, mental yorgunluk, karamsarlık var. Ben de kendilerine bundan sonra her şeyi başka türlü yapacağımızı söyledim. Hepsini düzelteceğiz bunun için de gerekli olan şey zaman. Bu kadroyla çok şey yapılır. Yeter ki kendilerinde olanı versinler yeter. Biz ekstra bir şey istemiyoruz.”

“Ne olursa olsun taraftarı kazanmamız gerekiyor. Bu çıkacağımız Başakşehir maçında sırf taraftarımız için oynamamız gerekiyor. Çünkü onlar çok kırıldılar, üzüldüler. Taraftarı kazanmak için galibiyet lazım. Oynayacağımız ilk maçta herkesin her şeyini ortaya koyması gerekiyor.”

“Yukarıdakileri Yakalayabiliriz”

Beşiktaş Teknik Direktörü Rıza Çalımbay, Trendyol Süper Lig’deki şampiyonluk yarışını da değerlendirerek siyah beyazlılar için hiçbir şeyin bitmediğini tekrar vurguladı:

“Beşiktaş’ın en büyük ihtiyacı galibiyet. Kesinlikle bir seri yakalamamız gerekiyor. Bunu yaparsak ancak yukarıdakileri yakalayabiliriz. Ne olursa olsun Beşiktaş’ın hedefi bitmez. Türkiye Kupası var, lig var. Bitti diye bir şey yok. Burada karamsar olursanız daha da aşağı düşersiniz. Kendime de ekibimize futbolcularımıza da güveniyorum. Ben onların çok iyi oyuncular olduklarına güveniyorum.”

“Bence ligde neyin ne olacağı belli olmaz. Devre arasında da eksik yerlerine 1-2 tane oyuncu alırsan istediğinizi alıp yukarıdakileri yakalayabilirsiniz, Avrupa’ya gidebilirsiniz. Beşiktaş’ın her zaman yukarıya oynaması gerekiyor.”

Çalımbay, kendi futbolculuk günlerini referans göstererek kulübün altyapısıyla ilgili düşünceleri olduğunu da söyledi:

“Ben burada altyapıdan yetiştim. Benim altyapıya zaafım vardır. Oradan oyuncu çıkartmayı çok severim. Dün, altyapımızın başında olan ağabeyimiz Mehmet Ekşi ile bir toplantı yaptım. Ondan aldığımız isimleri Antalya’daki kampa götüreceğim. Biz burada devam ettiğimiz takdirde kendi kafamda 5 yıllık bir proje var. İnşallah onları da yapabiliriz altyapıyla beraber.”

“Burak Yılmaz Sevdiğim Bir İnsan”

Beşiktaş’ın yeni teknik direktörü Rıza Çalımbay, kendisinden önce geçici olarak takımın başında bulunan eski öğrencisi Burak Yılmaz ile ilgili de konuştu:

“Burak Yılmaz, benim sevdiğim bir insan. Futbolculuğu gerçekten mükemmeldi. Özellikle Trabzon’a sıkıntılı bir dönemde gittiğimde Burak, olağanüstü bir şekilde oynadı. Burak ile göreve geldikten sonra hiçbir şekilde görüşmedik. Onun nasıl bir karakter olduğunu biliyorum. Burak’taki tek durum, erken başladı. Çok hırslı birisi. Antrenörlükte belli bir yere gelmeniz gerekiyor. Ben iyi futbolcuyum, Burak iyi futbolcu, hemen gelip antrenörlük yapalım diyemeyiz. Ekibimizin çok iyi olması gerekiyor. Bir de bizlerin kesinlikle tecrübe kazanmamız gerekiyor. Eğer futbolu bitirdikten sonra bir yerde staj yaparsanız bu size büyük bir avantaj sağlar. Ben ilk futbolu bıraktığımda 2 yıl Ümit Milli Takım’da çalıştım. Sonra Mustafa Denizli hocamla A takımda çalıştık. Sonrasında ben İngiltere’ye gittim, 3-4 takımın antrenmanlarına çıktım. Oradan Türkiye’ye geldiğimde, Beşiktaş’ta Daum ile çalışıp sonrasında Göztepe’de başladım. Burak da çok iyi bir antrenör olabilir ama belirli evreleri geçmesi gerekiyor.”

Rıza Çalımbay, basın toplantısının sonlarında ise ligdeki rakipleri Galatasaray’ın kadro istikrarına vurgu yaparak kendilerinin de bir “ideal 11” kurmaları gerektiğinin altını çizdi:

“Öncelikle ideal bir 11, oturmuş bir takım yapmamız gerekiyor. Bana göre Galatasaray’ın avantajlarından bir tanesi oturmuş bir kadrosu var. O yüzden birbirlerini tanıma açısından biraz avantajlılar.”