Beşiktaş Tarihinin En Golcü 10 Futbolcusu

ANA SAYFAHABERLER → Beşiktaş Tarihinin En Golcü 10 Futbolcusu

Beşiktaş Tarihinin En Golcü 10 Futbolcusu

Beşiktaş Tarihinin En Golcü 10 Futbolcusu

Bugün 120. kuruluş yıldönümünü kutlayan Beşiktaş, tarih boyunca birçok büyük futbolcuya ev sahipliği yaptı.

Siyah beyazlı formayla nice başarılar kazanan bu isimler arasında, golcülerin yeri ise futbolda her zaman olduğu gibi ayrıydı.

Beşiktaş tarihine attıkları gollerle damga vuran golcüler sıralamasında ilk 10 sırada yalnızca 1 yabancı futbolcu yer alırken bu isimlerin birçoğunun ise siyah beyazlı kulübün alt yapısından yetişmeleri dikkat çekti.

Öz kaynak düzeniyle Türk futbolunda büyük başarılar kazanan Beşiktaş’ın, tarihinin en golcü 10 ismini sizler için sıraladık.

10 – Metin Tekin

1982 yılında Kocaelispor’dan Beşiktaş’a transfer olarak ülke tarihinin en özel golcülerinden birine dönüşen Metin Tekin, siyah beyazlı kulübün formasını tam 14 sene terletti.

1982-1996 arasında oynadığı futbolla Beşiktaş’ın en başarılı dönemlerine damga vuran Metin Tekin, kulüp adına 260 maçta attığı 64 golü kazanılan 12 kupayla taçlandırdı.

Metin Tekin, özellikle bu listenin üst sıralarında yer alan Ali Gültiken ve Feyyaz Uçar ile oluşturduğu üçlüyle, Türk futbol tarihine geçen isimlerden oldu.

9 – Ahmet Dursun

Beşiktaş’ın 1999/2000 sezonunun başında tıpkı Metin Tekin gibi Kocaelispor’dan kadrosuna kattığı Ahmet Dursun, kendisi için ödenen 2.5 milyon €’luk bonservis bedelinin hakkını verdi.

Beşiktaş ile 1 Süper Lig şampiyonluğu ve 1 Türkiye Kupası zaferi yaşayan Ahmet Dursun, siyah beyazlı formayla toplamda çıktığı 167 maçta 67 gol attı.

Siyah beyazlı ekibin tarihi 100. Yıl şampiyonluğunda da sezon başında kadroda bulunan Ahmet Dursun, bir sonraki sezonun devre arasında kulüpten ayrıldı.

Kariyerine daha sonra ülke içinde birçok kulüpte devam eden Ahmet Dursun, son olarak 2018’de Tokatspor’da oynadı ve futbola bu kulüpte veda etti.

8 – Sergen Yalçın

Türk futbolunun gelmiş geçmiş en yetenekli oyuncular listelerinde daima zirvede bulunan Sergen Yalçın, 4 büyük kulübün hepsinde forma giymesine karşın Beşiktaş ile özdeşleşti.

Alt yapısından yetiştiği kulübünde 293 maçta görev yapan Sergen Yalçın, 79 gol attı ancak onun siyah beyazlı kulüpte yarattığı etki bundan fazlasıydı.

Kariyerindeki 10 kupanın 7’sini Beşiktaş’ta kazanan Sergen Yalçın, 1991-1997 ve 2002-2006 yılları arasında iki dönemde siyah beyazlı forma altında oynadı.

Sergen Yalçın, futbol kariyerinin ardından Beşiktaş Teknik Direktörü olarak da kulüpte şampiyonluk yaşadı ve adını Beşiktaş tarihine bu şekilde de yazdırdı.

7 – Cenk Tosun*

Kariyerine hala Beşiktaş’ta devam eden ve attığı gol sayısını arttırma şansına sahip olan Cenk Tosun, an itibariyle kulüp tarihinin en golcü 10 ismi listesinde faal olarak futbol oynayan tek isim konumunda yer alıyor.

Beşiktaş’a 2014’te Gaziantepspor’dan bedelsiz olarak transfer olan Cenk Tosun, ilk döneminde özellikle UEFA Şampiyonlar Ligi’ndeki performansıyla adını Avrupa’da duyurmuştu.

2017/2018 sezonunun ara transfer döneminde Türkiye rekoru kırarak 22.5 milyon € karşılığında Everton’a transfer olan Cenk Tosun, önce 2021’de kiralık olarak sonra ise 2022/23 sezonu başında bonservisiyle Beşiktaş’a geri döndü.

Siyah beyazlı formayla şu ana kadar 79 gol atan Cenk Tosun, bu listenin üst sıralarına tırmanmayı hedefliyor.

6 – Ertuğrul Sağlam

Beşiktaş formasıyla 205 maçta 92 gol atan Ertuğrul Sağlam, kulüp tarihinin en özel figürlerinden biri olmayı başardı.

Fenerbahçe altyapısında başladığı futbolculuk kariyerine Gaziantepspor ve Samsunspor’da devam eden Ertuğrul Sağlam, 1994/95 sezonu başında 2 milyon €’ya Beşiktaş’ın yolunu tuttu.

6 sezon giydiği Beşiktaş formasıyla attığı gollerle birçok başarıda pay sahibi olan Ertuğrul Sağlam, daha sonra Beşiktaş teknik direktörü olarak da kulübe hizmet etti.

Ertuğrul Sağlam, futbolculuğu döneminde siyah beyazlı kulüpte 1’i lig şampiyonluğu olmak üzere toplam 3 kupa kazandı.

5 – Oktay Derelioğlu

Oktay Derelioğlu, 1992/93 sezonunda Beşiktaş’a transfer olduğunda büyükler arasında geçiş yapan isimler arasına adını yazdırdı.

Siyah beyazlılarda 1993-1999 yılları arasında oynayan Derelioğlu, bu süreçte 1 Süper Lig şampiyonluğu olmak üzere 4 kupa kazandı.

Oktay Derelioğlu, Beşiktaş’taki 197 maçında 92 gol atarak takımına katkı sağladı ve kulüp tarihinde yerini aldı.

Kariyerinin ileriki dönemlerinde İspanya ve Almanya kariyerleri de olan Oktay Derelioğlu, Türkiye’de ise birçok farklı kulüpte oynadı.

Milli oyuncu, 4 büyükler arasında yalnızca Galatasaray forması giymedi.

4 – Bobo

Beşiktaş, 2005/06 sezonunun devre arasında Brezilya’nın Corinthians ekibinden Bobo’yu 150 bin € karşılığında kiraladı.

Siyah beyazlı formayla yarım sezonda sergilediği performansla o dönemki yönetimi harekete geçiren Bobo, 2006/07 sezonu başında 2 milyon € bedelle transfer edildi.

2006-2011 arasında giydiği siyah beyazlı formayla 1 lig şampiyonluğu olmak üzere toplam 6 kupa kazanan Brezilyalı oyuncu, Beşiktaş adına 94 gole imza attı.

Siyah beyazlı kulüp tarihinin en golcü 10 ismi arasında tek yabancı olan Bobo, Türkiye’de Kayserispor ve Alanyaspor formaları da giydi.

3 – Ali Gültiken

Beşiktaş’ın öz kaynak düzeninden yetişen bir başka futbolcu olan Ali Gültiken, A takım formasını giymeye 1984 yılında başladı.

11 yıl oynadığı Beşiktaş’ta kulüp tarihinin en büyük efsaneleri arasına adını yazdıran Ali Gültiken, siyah beyazlıların 100’ler kulübünü yalnızca 2 golle kaçırdı.

Buna karşın 234 maçta attığı 98 golle bu listenin üçüncü sırasında yer alan efsane isim; 5 Süper Lig, 3 Türkiye Kupası ve 2 Süper Kupa şampiyonluğu yaşadı.

2 – Mehmet Özdilek

Beşiktaş tarihinin en çok gol atan 10 ismi arasında 2 kişi arasında kimse 100’ler kulübüne giremedi.

Buna karşın Mehmet Özdilek, 484 maçta attığı 148 golle bunu başaran 2 isimden biri oldu.

Kendi döneminde Belçikalı yıldız isim Enzo Scifo’ya benzerliği sebebiyle “Şifo” Mehmet olarak anılan efsane isim, 1988/89 sezonu başında Kahramanmaraş’tan Beşiktaş’a transfer oldu.

Kulüp tarihinin en çok forma giyen oyuncusu da olan Mehmet Özdilek, tam 13 sezon siyah beyazlı formayı giydi.

Mehmet Özdilek, 2001’de kariyerini Beşiktaş’ta sonlandırırken kulüple 4’ü Süper Lig şampiyonluğu olmak üzere tam 12 kupa kazanmıştı.

1 – Feyyaz Uçar

Metin – Ali – Feyyaz üçlüsünün son üyesi olan Feyyaz Uçar, aynı zamanda Beşiktaş kulüp tarihinin en golcü futbolcusu olarak da siyah beyazlıların tarihinde yerini aldı.

1982-1994 arasında 12 sezon boyunca giydiği Beşiktaş formasıyla toplam 279 maça çıkan Feyyaz Uçar, attığı 164 golle bu listedeki en yakın rakibini 16 golle geçmeyi başardı.

Feyyaz Uçar, maç başı gol ortalamasında da 0.59 ile kulüp tarihinde zirveye çıktı.

Gol yollarındaki etkinliği ile kulüp tarihinin en özel figürlerinden biri olan Uçar, yarım sezonluğuna Fenerbahçe formasını giymiş olsa da Beşiktaş efsaneleri arasındaki yerini hiçbir zaman kaybetmedi.