Beşiktaş Son Yıllarda Transferde Gelir Elde Edemiyor

ANA SAYFAHABERLER → Beşiktaş Son Yıllarda Transferde Gelir Elde Edemiyor

Beşiktaş Son Yıllarda Transferde Gelir Elde Edemiyor

Beşiktaş Son Yıllarda Transferde Gelir Elde Edemiyor

Spor Toto Süper Lig 2023/24 sezonu öncesinde transfer çalışmalarını yürüten Beşiktaş, son 10 yılda oyuncu satışlarındaki becerisiyle dikkat çekiyor.

Özellikle 2015/16 ve 2018/19 arasında büyük kazanç elde eden siyah beyazlılar, buna karşın son yıllarda ise bu özelliğini yitirmiş görünüyor.

İşte Beşiktaş’ın FEDA sezonundan başlayarak oyuncu satışlarından elde ettiği gelirlerin derlemesi:

*Bonservis gelirleri Transfermakt’taki veriler üzerinden derlenmiştir.

FEDA’dan Sonra

Beşiktaş, 2012/13 sezonu sonunda Fikret Orman yönetiminde kulübün “FEDA” projesine başladığını duyurdu.

Buna göre siyah beyazlılar, kulübün geleceğinde daha sağlıklı bir mali yapıya kavuşması için yüksek maliyetli oyunculardan kaçınacak ve yetiştirdiği gençleri satarak gelir elde edecekti.

FEDA projesi doğrultusunda 2012/13 sezonunda Quaresma, Simao, Egemen Korkmaz, Julio Alves, Ernst ve Aurelio gibi isimlerle yollar ayrılmış ve kulüp satışlardan sadece 265 bin € gelir elde edebilmişti.

Birçok oyuncusuyla maaş bütçesinde yer açmak için bedelsiz ayrılan Beşiktaş, 2013/14 sezonunda da bu anlayışı sürdürmüştü.

O sezonda sadece Allan McGregor’u bonservisiyle (1.75 milyon €) Hull City’e gönderen siyah beyazlılar, Hasan Türk ve Erkan Kaş’ın kiralık transferlerinden ise 50’şer bin € kazanarak kulübün kasasına 1.85 milyon € girmesini sağlamıştı.

Beşiktaş, bir sonraki sezonda da transferde oyuncu satışı noktasında beklediği geliri elde edememişti. Bu dönemde Filip Holosko (Kiralık – 550 bin €), Tanju Kayhan (375 bin €), Erkan Kaş (375 bin €) ve Günay Güvenç (Kiralık - 35 bin €), siyah beyazlıların gelir elde ettiği yegane isimler olmuşlardı.

Şampiyonluklar Satışları Artırdı

2015/16 sezonu, Beşiktaş’ın 6 yıl süren şampiyonluk hasretini bitirdiği sezon olmuştu. Takımın başına getirilen Şenol Güneş; Jose Sosa, Ricardo Quaresma, Rhodolfo, Boyko, Marcelo ve Dusko Tosic gibi uygun maliyetli isimlerle bir takım kurmuştu. Takımı taçlandıran yıldız ise, Fiorentina’dan kiralanan Mario Gomez olmuştu.

Bununla birlikte siyah beyazlı yönetim, FEDA’dan sonraki ilk büyük oyuncu satışlarını ise bu sezonun başında gerçekleştirmişti

Demba Ba, 13 milyon € bedelle SH Shenhua’ya giderken Ersan Gülüm ise 7 milyon € karşılığında HB CFFC’nin yolunu tutmuştu. Çin’e giden bu iki isme, 6 milyon € bedelle RB Leipzig tarafından alınan Atınç Nukan da eklenmişti.

Cenk Gönen ve Aras Özbiliz’den de toplam 900 bin € gelir elde eden Beşiktaş, transfer sezonunda kasasına 26.9 milyon € koymuştu. Böylece siyah beyazlılar, o gün için kulüp tarihinin oyuncu satışından elde edilen toplam gelir rekorunu da kırmıştı.

Şampiyon tamamlanan sezonun ardından oyuncu satışlarından gelir elde etmeyi sürdüren Beşiktaş, bu kez transferden 14.06 milyon € gelir elde etmişti. Jose Sosa, 7.5 milyon € bedelle Milan’a transfer olarak o dönemin en yüksek oyuncu satışı olmuştu.

Beşiktaş, o sezon sonunda da ligde ipi göğüslemiş ve Şenol Güneş ile üst üste ikinci şampiyonluk sevincini yaşamıştı.

Türk Futbol Tarihinde Bir Rekor

Beşiktaş, her ne kadar 2017/18 sezonunda şampiyon unvanını koruyamasa da kulübün kasası bu dönemde doldu.

Oyuncu satışlarından toplam 34.3 milyon € gelir elde eden siyah beyazlılar, kulüp rekorunu yeniledi. Buna ek olarak Cenk Tosun, 22.5 milyon € bedelle Everton’a transfer oldu ve Türk futbol tarihi açısından bir başka rekorun sahibi oldu.

Milli forvet, Spor Toto Süper Lig’de oynayan oyuncular arasında “tek seferde” en çok bonservis bedeli kazandıran isim olmayı başardı. Cenk Tosun’un yanında Marcelo (7 milyon €), Andreas Beck (2.5 milyon €), Rhodolfo (1.4 milyon €) ve Matej Mitrovic (Kiralık – 400 bin €), Beşiktaş’a gelir sağlayan diğer isimler oldu.

2018/19’da üst üste 4. sezonda da transferde 10 milyon €’nun üstünde gelir elde eden Beşiktaş; Fabri, Dusko Tosic, Matej Mitrovic, Tolgay Arslan ve Ryan Babel gibi isimleri satarak 19.2 milyon € kazandı.

Son Sezonlarda Gelirde Büyük Düşüş

2015/16 ve 2018/19 sezonları arasında sattığı/kiraladığı oyunculardan toplam 95 milyon €’ya yakın para kazanan Beşiktaş, son sezonlarda ise bu anlamda elde ettiği gelirde büyük bir düşüş yaşadı.

Öyle ki siyah beyazlılar, 2019/20 sezonundan bugüne kadar sattığı oyunculardan sadece 11.9 milyon € gelir elde edebildi. Beşiktaş, 2020/21 ve 2021/22 sezonlarında ise oyuncu satışlarından hiç gelir elde edemedi.

Bu dönemde Beşiktaş’ın satarak en yüksek geliri elde ettiği isimler ise Emirhan İlkkan (4.9 milyon €) ve Rıdvan Yılmaz (4 milyon €) gibi altyapıdan yükselen iki genç oyuncu oldu.