Beşiktaş 120 Yaşında

ANA SAYFAHABERLER → Beşiktaş 120 Yaşında

Beşiktaş 120 Yaşında

Beşiktaş 120 Yaşında

Türk futbolunun asırlık çınarlarından Beşiktaş, 120. yaşını kutluyor. 3 Mart 1903 tarihinde kurulan siyah beyazlılar, kuruluşundan itibaren Türkiye’nin en önemli spor kulüplerinden biri haline geldi.

Beşiktaş Jimnastik Kulübü’nün Kuruluş Hikayesi

1902 yılında Beşiktaş Serencebey Mahallesi'nde 22 kişiden oluşan genç grup, haftanın bazı günlerinde bir araya gelerek çeşitli jimnastik hareketleri yapmaktaydı.

Mehmet Şamil Şhaplı ve Hüseyin Bereket Şhaplı başta olmak üzere mahallede toplanan gençler; aletli ve aletsiz jimnastik, barfiks, boks, güreş, halter gibi sporlar yapmaktaydı.

Dönemin siyasi şartlarında her türlü sivil örgütlenme konusunda önlem alan devlet, bu gençleri bir gün gözaltına aldı.

Fakat gençlerin o dönemde dinen haram görülen futbol sporunu yapmadıkları, yalnızca atletizm hareketleri yaptığını anlayan devlet görevlileri, gençlere bir ceza vermedi.

Daha sonrasında konu Pahişah II.Abdülhamit’e kadar uzandı; padişah, gençlerin faaliyetlerini devam ettirebilmeleri için özel bir ferman çıkarttı. İsimleri ise Osmanlı Beşiktaş Terbiye-i Bedeniye Mektebi oldu.

3 Mart 1903’te ise özel bir izinle Beşiktaş Bereket Jimnastik Kulübü kuruldu. Kulübün ilk başkanı Mehmet Şamil Şhaplı, ilk genel sekreteti ise Hüseyin Bereket Şhaplı oldu.

İlk Tescilli Türk Kulübü

1908’de İkinci Meşrutiyet’in ilanından sonra sportif faaliyetlere daha fazla serbestlik tanınmaya başlandı.

Gelecekte Beşiktaş’ın başkanlığını da yapacak olan Fuat Balkan, 31 Mart Vakası sebebiyle İstanbul’a geldikten sonra siyasi olaylar bitince Ihlamur’da bulunan evinin alt kısmını kulüp binası yaptı.

Kulübün ismi ise Beşiktaş Osmanlı Jimnastik Kulübü olarak değiştirildi. 26 Ocak 1911 tarihinde ise Beyoğlu Mutasarrıfı Muhittin Bey’in kulübü tescil ettirmesiyle birlikte Beşiktaş Osmanlı Jimnastik Kulübü, Türkiye’nin ilk tescilli spor kulübü olmuştur.

Tescilden sonra sporcu sayısında hızlı bir yükseliş yaşayan Beşiktaş Osmanlı Jimnastik Kulübü, hızla sporcu sayısında büyük bir yükseliş yaşadı.

150 sporcuya kadar ulaşan kulüp; önce Akaretler’deki 49 numaralı binaya, sonrasında 600 altın harcanarak inşa edilen bir spor bahçesi olan 84 numaralı binaya taşınmıştır.

Bu sayede düzenli bir tesise sahip olan Beşiktaş, o tarihten bu yana Türk sporuna sayısız sporcu ve sayısız başarı kazandırmaya devam ediyor.

Başkan Çebi'den Mesaj

Beşiktaş Başkanı Ahmet Nur Çebi, kulübün resmi sitesinde 120.kuruluş yıl dönümü için bir mesaj yayınladı. 

İşte Çebi'nin mesajından öne çıkanlar: 

"Dünyada kurulmuş ilk spor kulüpleri arasında olan Beşiktaşımız 120 yaşında."

"Türkiye'nin ilk spor kulübü “Beşiktaş Bereket Jimnastik Kulübü”nün kurucuları; merhum Mehmet Şamil, Hüseyin Bereket, Mehmet Ali Fetgeri, Ahmet Fetgeri, Nazım Nazif ve Hüseyin Hüsnü Beyler’i bir kez daha rahmetle saygıyla anıyoruz. Kuruluşumuzun 120. yıl dönümünü, yaşadığımız deprem felaketinden dolayı kalplerimiz buruk bir şekilde kutluyoruz."

"120. yılımız için planladığımız bütün projelerin odağında deprem bölgelerine yapılacak katkının bulunacağını vurgulamak istiyoruz. Doğal olarak ulusal yasımız nedeniyle planladığımız 120. yıl kutlamalarını gerçekleştirmeyeceğiz."