Avrupa’da İtalyan Rüzgarı

ANA SAYFAHABERLER → Avrupa’da İtalyan Rüzgarı

Avrupa’da İtalyan Rüzgarı

Avrupa’da İtalyan Rüzgarı

Sezon sonunun yaklaşmasıyla Avrupa kupalarında final heyecanı başladı. UEFA Şampiyonlar Ligi, UEFA Avrupa Ligi ve UEFA Avrupa Konferans Ligi’nde geçtiğimiz günlerde oynanan yarı final rövanş maçlarında, final biletleri dağıtıldı.

İstanbul, Budapeşte ve Prag’da oynanacak final maçları öncesinde İtalyan kulüplerinin başarısı ise, yarı final sürecinin ardından en dikkat çeken nokta oldu.

Buna göre Inter, UEFA Şampiyonlar Ligi’nde; Roma, UEFA Avrupa Ligi’nde ve Fiorentina ise UEFA Avrupa Konferans Ligi’nde isimlerini finale yazdırdılar.

1990’dan Sonra Bir İlk

İtalyan takımları daha önce 1990 yılında buna benzer bir başarı göstererek Avrupa’nın o dönemki 3 büyük organizasyonunda final oynamışlardı.

1989/90 sezonunda İtalya’yı, Avrupa’nın en üst düzey organizasyonu olan Şampiyon Kulüpler Kupası’nda temsil eden takım AC Milan’dı.

Kadrosunda Maldini, Costacurta, Baresi, Rijkaard, Ancelotti, Van Basten ve Gullit gibi süper yıldızları barındıran efsane kadro, final maçında Portekiz ekibi Benfica’yı Rijkaard’ın golüyle 1-0 geçmiş ve şampiyonluğa ulaşmıştı.

O sezonun Avrupa’daki iki numaralı kupası ise bir İtalyan finaline sahne olmuştu. Salvatore Schillaci’li kadrosuyla Juventus, Roberto Baggio’nun yıldızı olduğu Fiorentina karşısına çıkmıştı. O dönem 2 maç üzerinden oynanan finalin ilk ayağında rakibini 3-1 yenen Juventus, rövanş maçında 0-0 skoru koruyarak 2 numaralı kupada zafer kazanmıştı.

İki İtalyan takımının şampiyonluğuna sahne olan sezonda son İtalyan şampiyonu ise Kupa Galipleri Kupası’ndan çıkacaktı.

O dönemde iddialı bir kadrosu olan Sampdoria, İtalya’yı Kupa Galipleri Kupası’nda Anderlecht’e karşı temsil etti. Roberto Mancini, Gianluca Valli ve Gianluca Pagliuca’nın formasını giydiği Sampdoria, rakibini finalde Vialli’nin uzatmalardaki 2 golüyle 2-0 mağlup edince İtalya adına sezon hat-trick ile bitti.

Avrupa’da 4 temsilcisinin final oynadığı sezonda 3 şampiyon çıkaran İtalya, tarihindeki en başarılı sezonlarından birini böylece geride bıraktı.

33 Yıl Sonra İlk Kez

İtalyan takımları Avrupa’da son olarak geçtiğimiz sezon Roma ile kupa kaldırmayı başarmış ve uzun süreli sessizliklerine son vermişlerdi.

UEFA Avrupa Konferans Ligi’nin ilk sezonunda Jose Mourinho önderliğinde şampiyonluğa ulaşan Roma, bu turnuvanın ilk şampiyonu unvanını da elde etmişti.

Bu sezon, bu kez UEFA Avrupa Ligi’nde finale ulaşan Roma, 2020’deki Inter’den sonra turnuvada finale ulaşan ilk İtalyan takımı oldu. UEFA Avrupa Ligi ve eski adıyla UEFA Kupası’nı tarihte kazanan 1999 sezonundaki Parma olması ise başkent ekibine 24 yıl sonra bir ilki başarma fırsatı verdi. Roma, 31 Mayıs 2023’te Budapeşte’de turnuva tarihinin en başarılı takımı Sevilla ile karşılaşacak.

UEFA Şampiyonlar Ligi’nde ise Inter, 2016/17 sezonundaki Juventus’tan sonra finale ulaşmayı başaran ilk İtalyan temsilcisi olarak dikkat çekti. Daha önce 2009/10 sezonunda Devler Ligi’nde şampiyonluğa ulaşan Inter, bu başarısıyla hala UEFA Şampiyonlar Ligi’nde şampiyon olan son İtalyan ekibi konumunda. Inter, 10 Haziran 2023’te İstanbul’da, 13 yıl sonra bu kez Manchester City karşısında şampiyon unvanını tekrar elde etmeye çalışacak.

Tarihteki tek şampiyonunun bir İtalyan ekibi olduğu UEFA Avrupa Konferans Ligi’nde ise Fiorentina, kupanın İtalya’da kalmasını sağlamak için sahada olacak.

7 Haziran’da Prag’da West Ham United ile karşılaşacak Fiorentina, 1960/61’de kazandığı Kupa Galipleri Kupası’nın ardından bir kez daha Avrupa’da kupa kaldırmayı hedefleyecek.

Eğer 3 İtalyan kulübü de hedeflerine ulaşırlarsa İtalya, 33 yıl sonra bir sezonda 3 Avrupa kupası kazanmış olacak.