Avrupa’da İlklerin Gecesi

ANA SAYFAHABERLER → Avrupa’da İlklerin Gecesi

Avrupa’da İlklerin Gecesi

Avrupa’da İlklerin Gecesi

3 Kasım 2022 akşamı UEFA Avrupa Ligi ve UEFA Konferans Ligi’nde grupların son karşılaşmaları oynandı.

Fenerbahçe ve Trabzonspor Avrupa Ligi’nde, Başakşehir ve Sivasspor ise Konferans Ligi’nde yollarına devam etmek için sahaya çıktılar.

Fenerbahçe, UEFA Avrupa Ligi’nde grubunu lider olarak tamamlamayı başararak son 16’ya kalırken Başakşehir ve Sivasspor ise aynı başarıyı UEFA Konferans Ligi’nde gösterdi.

Trabzonspor ise Avrupa Ligi’nde grubunu 3.olarak bitirdi ve Avrupa macerasına Konferans Ligi play-off turundan devam edecek.

Trabzonspor’un UEFA Konferans Ligi play-off turundaki muhtemel rakipleri ise; Fiorentina, Dnipro 1, Gent, Cluj, Basel, Anderlecht, Lech Poznan, Partizan oldu.

Bordo mavililerin rakibi 7 Kasım 2022’de yapılacak kura çekiminde belli olacak.

Tarihi Gece

UEFA Avrupa Ligi'nde 4 grupta maçlar tamamlandı

Bu sonuçların ardından Türk takımları, hem tekil hem de çoğul olarak birçok ilke imza attı.

Fenerbahçe, tarihinde ilk defa bir Avrupa kupası grubunu lider olarak tamamladı.

Ayrıca sarı lacivertli takım, Avrupa kupalarında oynadığı son 10 maçta yenilgi yüzü görmedi ve kulüp tarihinin en uzun serisini yaşıyor.

Ek olarak Fenerbahçe, UEFA Avrupa Ligi’nde mücadele eden 32 takım arasından grup maçlarında rakiplerine en az şut şansı veren takım olmayı da başardı.

Medipol Başakşehir ise UEFA Konferans Ligi’ndeki grubunda +11 averaj yakalayarak tarihte herhangi bir Türk takımının grup aşamalarında ulaştığı en yüksek averaja ulaştı.

Türk futbol tarihi ise bir ilke tanıklık etti. Tarihte ilk defa 3 Türk takımı aynı sezonda Avrupa’da gruptan çıkmayı başardı.

Ülke Puanına Etki

Fenerbahçe grup lideri olarak doğrudan son 16 turuna yükseldi

5 takımla başladığı Avrupa serüvenine grup aşamaları bitmiş olmasına rağmen hâlâ 4 takımla devam eden Türkiye, bu başarısının meyvesini ülke puanı bazında aldı.

Maçların öncesinde 13.sırada yer alan Türkiye, karşılaşmalar sonrası bir basamak daha yükselerek 12.sıraya çıktı.

Bu sezon toplam 10.800 puan kazanan Türkiye, 4 takımının Avrupa kupalarında yoluna devam etmesi sayesinde en az 8 maç daha puanı geliştirme şansına sahip.

Güncel olarak 12.Türkiye’nin 31.100, 11.Sırbistan’ın 31.875 ve 10.Avusturya’nın 33.600 puanı bulunuyor. Sırbistan ve Avusturya’nın birer takımla yollarına devam etmeleri, Türkiye’nin bu iki ülkeyi geçmesine olanak sağlıyor.

Eğer ülkeler sıralamasında bu sezon sonu itibariyle 10.sırayı alabilirsek, 2023/24 Süper Lig şampiyonu olacak takım tekrardan UEFA Şampiyonlar Ligi’ne direkt katılım hakkı kazanacak.