Anfield’in İlk Sahibi

ANA SAYFAHABERLER → Anfield’in İlk Sahibi

Anfield’in İlk Sahibi

Anfield’in İlk Sahibi

Hem İngiliz futbolunun hem de Liverpool’un en büyük simgelerinden biri olan Anfield Stadyumu, geçmişinde bir hikâye barındırıyor. 100 yılı aşkın bir süredir Liverpool’a ev sahipliği yapan stadyumun futbol dünyasına girişi, Kırmızılar’dan daha önceydi.

Tarihte Liverpool-Everton rekabeti ortaya çıkmadan önce Anfield Road’un ev sahipliği yaptığı ilk takım Everton’dı. Anfield Road’un bulunduğu yerdeki arazi, 1800’lü yılların sonlarında John Houlding’e ait olan yerel bir içki firması tarafından Everton’a kiralandı. Stat, sekiz yıl boyunca Everton’a ev sahipliği yaptı.

Anfield’daki ilk maçına 27 Eylül 1884 tarihinde oynadığı Earlestown maçı karşılaşması ile çıkan Everton, bu stattaki ilk lig maçına ise 8 Eylül 1888’de çıktı. Liverpool’un kuruluşuna ise henüz dört yıl vardı.

1892 yılına gelindiğinde kulüp ile arazi sahibi Houlding arasında bir kira problemi ortaya çıktı. 100 sterlin olan yıllık kira bedeli 250 sterlin olarak belirlenmişti. Bu fiyat oldukça yüksekti. Houlding stadyumu Everton’a satmayı veya uzun süreliğine kiralamayı teklif etti ancak yine de orta yol bulunamadı. Bu olayın ardından Everton, 25 Ocak 1892’de Anfield Road’dan ayrılarak şu an Goodison Park olarak bilinen yere taşındı.

Yaşanılan mülk anlaşmazlığı üzerine John Houlding, yine de statta Everton isminin kalıcı olması düşüncesi ile “Everton Athletic” adını taşıyan yeni bir kulüp kurmak istedi. Fakat içinde bulundukları “Football League” yönetimi, ligde aynı isimde iki kulübün bulunmasını reddetti.

Red kararının ardından John Houlding takıma “Liverpool” adını verdi. Böylelikle Anfield Road, Liverpool’un evi ve simgesi haline geldi. Geçen yılların ardından stadyum kulüp ile daha da fazla özdeşleşti.

Anfield, 130 yılı aşkın bir süredir ev sahipliği yaptığı Liverpool ile sayısız başarılar ve sayısız unutulmaz an yaşadı ancak gerçek şu ki; Anfield’ın ev sahipliği yaptığı ilk takım Everton’du.