Ali Koç: “Uzun Bir Sezon Olacak”

ANA SAYFAHABERLER → Ali Koç: “Uzun Bir Sezon Olacak”

Ali Koç: “Uzun Bir Sezon Olacak”

Ali Koç: “Uzun Bir Sezon Olacak”

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, Trendyol Süper Lig'in 2023/24 fikstür çekiminde açıklamalarda bulundu.

Yeni sezonu değerlendiren Ali Koç, kendilerini uzun bir sezonun beklediğini dile getirip “Uzun bir sezon olacak. Geçen sezon garipti. Dünya Kupası ve devre arası için durduk. Deprem oldu. Seçimler için durduk. Oyuncular da nefes alamadı. Yeni heyecan, yeni dinamizm. Kavga, gürültü inşallah minimum olur. Kalite inşallah artar. Avrupa'da 20. sıradan 12. sıraya geldik. Avrupa'ya 5 takım yollayacağız. Şampiyonlar Ligi'ne iki takım gidecek. Yeni geldi bu haber. Türk futbolu için doğru gidiyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Bıçak Kemiğe Dayandı”

Konuşmasında Türk futbolu hakkında birçok konuya değinen Ali Koç, özellikle kulüplerin ekonomik anlamda yaşadığı sıkıntılara dikkat çekti. Ali Koç, finansal anlamda bıçağın kemiğe dayandığını söyledi:

"Finansal anlamda bıçak kemiğe dayandı. 7-8 yıllık süreçte kulüplerin dışında gelişen olumsuzluklar, finansal anlamda belimizi büktü. Kur hepimizi yakından ilgilendiriyor. Dolar kuru 26.15 seviyesine geldi, sadece bu durum bile kulüpler için içinden çıkılmaz bir durum."

Ali Koç, öte yandan Türkiye Futbol Federasyonu’nun da bu durumda etkin bir rol oynadığını belirtip "2016 yılında 500 milyon $'lık ihale yaptık. Bugün rakam 100 milyon $'a, hatta TFF'yi çıkarırsak 86 milyon $'a indi. Bein Sports'a kızardım ama sonra 'Neden duygusal yaklaşıyorsun, beIN çıkarlarını koruyor, asıl sorun TFF'de dedim. Artık Bein'e öfkeli değilim. Anadolu kulüplerinin gelirinin %80'i yayın geliri. Bir önceki TFF yüzünden buraya gelindi. En sıkıntılı olduğumuz dönemde vergi arttı. Stopaj iade sistemi vardı, ne olduysa iki sene mükemmel işleyen sistem durduruldu.” dedi.

“Adalet Bekliyoruz”

Yeni sezon öncesinde hakem kararlarının da önemli olacağının altını çizen Ali Koç, Mehmet Büyükekşi yönetiminden beklediklerini açıkladı:

“Hakem yönetiminden, TFF'nin yönetiminden, kurulların kararlarında adalet bekliyoruz. İnşallah Mehmet Büyükekşi yönetiminde adil rekabet sağlanır. Şampiyonlukların sahada belirlendiği inancı arttığı sürece, ligin marka değeri gelişecektir."

"Temsilciler kurulu ve üyelerinin kararları büyük sıkıntı yaratıyor. Hukuk kurullarının yapısına yönelik bazı değişiklikler kaçınılmazdır. Bunu yaptığınızı söylediniz, teşekkür ederiz.” diyen Ali Koç, korsan yayın konusuna da değindi.

Korsan yayınların, yayın gelirlerini kötü etkilediğini belirten Ali Koç, "Korsan yayının bitmesi için yasa çıktı ama yeterli değil. Teknolojik çalışmalar devam ediyor, biliyorum. Korsan yayını engelledikten sonra yayın geliri daha da artacaktır.” sözleriyle açıklamalarını sürdürdü.

“Geleneksel ve Dijital Medya Hepimizi Yoruyor”

Ali Koç, fikstür çekimi öncesi konuşmasında medya kuruluşlarına da değindi. Dijital ve geleneksel medyaya seslenen Koç, “Geleneksel ve dijital medya hepimizi yoruyor. Baskılardan etkileniyorsunuz. Bu yöntemleri kullanarak rekabet avantajı kullanmaya çalışan kulüplerden etkilenmeyin. Doğru kararları verin. En çok bağırandan etkilenip kararlar almayın. Kurullarınızdaki insanların sosyal medyalarını inceleyin ve sonra atamalar yapın.” ifadeleriyle bu konuya vurgu yaptı.

Sözlerini bitirirken “Passolig hepimizi yoruyor, taraftarları uzaklaştırıyor.” açıklamasıyla bilet sistemine bir eleştiri getiren Ali Koç, aynı zamanda yabancı kuralından hakem atamalarına kadar diğer birçok problemi de değerlendirdi:

“Yabancı kuralı için 5 yıllık karar alalım. Ocak ayından önce adını koyalım. Cezalardan 60 Milyon ₺ almışsınız, bu ceza sistemini az bonkör şekilde kullanıma sokun. Hakem atamaları iyi yolda."