Adana Demirspor’un Yeni Teknik Direktörü Patrick Kluivert’ın Kariyeri

ANA SAYFAHABERLER → Adana Demirspor’un Yeni Teknik Direktörü Patrick Kluivert’ın Kariyeri

Adana Demirspor’un Yeni Teknik Direktörü Patrick Kluivert’ın Kariyeri

Adana Demirspor’un Yeni Teknik Direktörü Patrick Kluivert’ın Kariyeri

Hollanda futbolunun yaşayan efsanesi Patrick Kluivert, 2023/24 sezonunda Süper Lig'de görev alacak. Vincenzo Montella ile yollarını ayıran Adana Demirspor, son olarak Curaçao Futbol Milli Takımı’nı yöneten Kluivert’ı takımın başına getirdi.

Ajax'ın altyapısındaki yükselişi ve sonrasında Avrupa'nın en iyi kulüplerindeki kariyeri, onu Hollanda futbol tarihinde unutulmazlar arasına soktu.

İşte Adana Demirspor’un yeni çalıştırıcısının futbolculuk ve teknik direktörlük kariyerindeki en önemli noktalar:

Altın Jenerasyonla Şampiyonlar Ligi Kazandı

Surinamlı eski profesyonel futbolcu bir baba ve Curaçaolu bir annenin oğlu olarak dünyaya gelen Kluivert, Ajax’ta futbola başladı. 1994 yılında 18 yaşındayken Ajax'ın A takımında profesyonel olarak forma giydi. Bu, futbol kariyerindeki ilk büyük adımı oldu.

Ajax'ta oynadığı dönemde Hollanda futbolunun geleceği parlak yıldızı olarak görüldü. Edgar Davids, Edwin van der Sar ve Clarence Seedorf gibi dikkate değer isimlerle birlikte Louis Van Gaal’in oluşturduğu altın jenerasyon takımında yer aldı..

Ajax, genç yıldızlarıyla 1995 UEFA Şampiyonlar Ligi'nde finale çıktı ve Milan'ı 1-0 mağlup etti. Bu tarihi başarının mimarı, ikinci yarıda kenardan gelip 85. dakikada topu ağlara yollayan Kluivert oldu. Bu gol ile büyük takımların transfer listesine de girdi. 

Başarılı santrafor, Ajax'ın en üst seviyesindeki üç sezonunda toplam 101 maça çıkıp 53 kez rakip fileleri havalandırdı. Kırmızı beyaz formayla Şampiyonlar Ligi zaferinin yanında 2 Eredivisie, 2 Hollanda Süper Kupası, 1 UEFA Süper Kupası ve 1 Kıtalararası Kupa kazandı.

Yükselen Değer Serie A’ya Gitti

Kluivert, futbolculara önemli kapılar açmaya başlayan Bosman Kuralları çerçevesinde sözleşmesi bittiğinde bonservisini eline aldı. Hollandalı golcü, o dönem birçok yıldız futbolcuyu barındıran ve dünya futbolunun yükselen değeri haline gelen Serie A’nın yolunu tuttu. Tercihini AC Milan'dan yana kullanarak burada sadece bir sezon kaldı ve süre aldığı 27 lig maçında 6 gol kaydetti.

1998 Dünya Kupası'nda Hollanda'yı yarı finale taşırken 5 gol attı ve Dünya Kupası'nda gol kralı oldu.

Mentoruyla Bir Kez Daha Buluştu

Patrick Kluivert, Ajax’ın altın jenerasyonun oluşturucusu Louis van Gaal ile Barcelona'da bir kez daha buluşacaktı. Ona Ajax'ta yaptığı mentorluk ve sağladığı destekle önünü açan deneyimli çalıştırıcı, eski öğrencisini transfer döneminin bitmesine sadece bir saat kala Katalan ekibine transfer etti.

Bu sefer projedeki partneri Brezilyalı efsane Rivaldo olacaktı. Hücum hattında fark yaratan Kluivert, 1998/1999 sezonunda Rivaldo'nun çevresinde kupa ve ligde toplam 16 gol ve 14 asist yaptı.

Sadece bir La Liga şampiyonluğu kazansa da Barcelona’da geçirdiği 4 sezonda 2 sezon takımın en golcü oyuncusu oldu. 257 maçta 122 gol attı ve Camp Nou'nun efsaneleri arasına girdi.

Kluivert, Barcelona’dan ayrıldıktan sonra futbolun beşiği diye tabir edilen İngiltere’ye transfer oldu. Newcastle United’a giderken kulübün hedefi onu kulüp efsanesi Alan Shearer ile birlikte oynatıp ondan verim almaktı.

Dönemin Newcastle United Teknik Direktörü Bobby Robson ile işler olumlu şekilde ilerlemedi. Sadece 25 maça çıkan Kluivert, siyah beyaz formayla UEFA Kupası’nda 5 gol kaydetti.

Ajax’ın Ezeli Rakibi PSV’ye Transfer Oldu

Newcastle United'ın ardından bir sezonluğuna İspanya'ya dönen Kluivert, kariyerine Valencia’da devam etti. 2005/06 sezonunda yaşadığı sakatlık nedeniyle burada sadece 202 dakika süre alabildi.

Ertesi sezon ilk takımı Ajax’a dönmesi beklenirken şok bir şekilde Amsterdam temsilcisinin ezeli rakibi PSV'nin yolunu tuttu. 2006/07 sezonunda Eredivisie’yi kazanan takımın bir parçası oldu.

Son olarak ise Ligue 1 ekibi Lille’de oynadı. Burada sadece 13 maça çıkıp futbolculuk kariyerini Fransa’da tamamladı.

Hollanda milli takımı ile 1 dünya dördüncülüğü ve 1 Avrupa üçüncülüğü bulunan Kluivert, 7 farklı kulüpte toplam 479 maça çıktı ve 206 gol kaydetti. 

Asistanlıktan Teknik Direktörlüğe

Sahadaki lider özellikli karakterini kulübeye de taşımayı hedefleyen Kluivert, genç oyuncuların akıl hocası haline geldi.

2008'de Hollanda Futbol Federasyonu'ndan belgesini aldı ve AZ Alkmaar'daki asistan teknik direktörlük serüvenini sırasıyla Brisbane Roar, NEC Nijmegen, Hollanda milli takımı, Ajax ve Kamerun milli takımına taşıdı. Yardımcı teknik direktörlük tarzı, birçokları tarafından takdir topladı.

Yardımcı teknik direktör olarak kariyerinin en önemli günlerini, Louis van Gaal’in çalıştırdığı 2014 Dünya Kupası’nda mücadele eden Hollanda milli takımında yaşadı.

2011/12 sezonunda Twente'nin rezerv takımı Jong Twente'de ilk kez teknik direktör olarak çalıştı. Takımıyla Eredivisie Rezerv Ligi'ni kazandı.

İki farklı dönemde Curaçao milli takımında teknik direktörlük yaptı. Buradaki 14 maçta 4 kez kazanıp 4 beraberlik ve 6 yenilgi aldı. Curaçao’da Karayip futbolu için önemli olan maçlarda takımının başındaydı. Ülkeyi, Dünya Kupası ve CONCACAF Gold Cup’a taşımak için çalıştı fakat bunu gerçekleştiremedi.

Teknik direktör olarak son maçına ise 9 Ekim 2021’de Yeni Zelanda karşısında çıktı. O dönemden bu yana yönetici olarak da herhangi bir organizasyonda resmi bir şekilde yer almadı.

Süper Lig’in 2023/24 sezonu öncesinde Vincenzo Montella ile yollarını ayıran Adana Demirspor, teknik direktör arayışları doğrultusunda Kluivert ile iletişime geçti.

Kluivert ile 2 yıllık sözleşme imzalayan Adana ekibi, efsane ismin teknik direktörlük yapacağı 3. takım olacak. Hollandalı isim, aynı zamanda profesyonel seviyede ilk kez üst düzeyde bir kulüp çalıştırma deneyimini de Süper Lig'de yaşayacak.