4 Büyüklerden 5 Büyük Lige Giden Futbolcular

ANA SAYFAHABERLER → 4 Büyüklerden 5 Büyük Lige Giden Futbolcular

4 Büyüklerden 5 Büyük Lige Giden Futbolcular

4 Büyüklerden 5 Büyük Lige Giden Futbolcular

Süper Lig, son yıllarda Avrupa’nın 5 büyük ligi olarak gösterilen Premier League, La Liga, Serie A, Bundesliga ve Ligue 1’e birçok oyuncu gönderdi.

Özellikle her sezona şampiyonluğun en büyük adayları olarak başlayan ve Türk futbol tarihinin en başarılı kulüpleri olarak öne çıkan Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray ve Trabzonspor; bu anlamda oyuncularını 5 büyük lige en çok gönderen kulüpler olarak dikkat çektiler.

Peki son 5 sezonda Türkiye’nin 4 büyükleri, 5 büyük lige hangi oyuncularını gönderdi? İşte son dönemde 4 büyüklerden 5 büyük lige giden oyuncular:

Beşiktaş’ta Sözleşmesi Bitenler Büyük Liglere Gitti

Süper Lig’deki son şampiyonluğunu 2020/21 sezonunda Sergen Yalçın liderliğinde yaşayan Beşiktaş, son dönemde özellikle Premier League orijinli oyuncuları transfer etmesiyle dikkat çekti.

Bununla birlikte siyah beyazlılardan birçok oyuncu ise sözleşmesinin bitmesiyle birlikte 5 büyük kulübün yolunu tuttu. Son olarak Nathan Redmond’ın Beşiktaş ile yeniden anlaşamaması ve sonrasında Premier League ekiplerinden Burnley’e katılması, bu durumun son örneği oldu.

Daha önce 2022/23 sezonunda Güven Yalçın (Genoa/Serie A) ve Kenan Karaman (Schalke 04/Bundesliga), 2020/21 sezonunda Victor Ruiz (Real Betis/La Liga) ve Burak Yılmaz (Lille/Ligue 1), bonservissiz bir şekilde 5 büyük lige transfer olan diğer isimler olmuşlardı.

Bu isimler arasında Burak Yılmaz, Lille’e transfer olduktan sonra kulübünün tarihi şampiyonluğunda büyük rol oynayarak öne çıkmıştı.

Beşiktaş’ta bonservissiz olarak 5 büyük ligin yolunu tutan oyuncuların yanında bazı isimler de kulüplerine para kazandırarak gittiler.

2022/23 sezonunda 4.9 milyon € bedelle Serie A ekibi Torino’ya transfer olan Emirhan İlkhan, bu anlamda son 5 sezonda siyah beyazlı takımın 5 büyük lige yaptığı en önemli oyuncu satışı oldu.

2019/20 sezonunda Bologna’ya giden Gary Medel (1.5 milyon €) ve 2018/19 sezonunda Fulham tarafından toplam 8 milyon € bedelle transfer edilen Fabri (6 milyon €) ile Ryan Babel (2 milyon €), Beşiktaş’a bonservis bedeli kazandıran diğer isimler oldular.

Fenerbahçe Rekor Satışlar Yaptı

Son 5 sezonda 5 büyük lige gönderdiği oyunculardan açık ara farkla en çok gelir elde eden takım Fenerbahçe oldu.

Süper Lig’de uzun süredir şampiyon olamamasına karşın transferde, özellikle oyuncu satışı noktasında başarısıyla dikkat çeken sarı lacivertli kulüp bu sezon başında şimdiye kadar 4 oyuncusunu 5 büyük lige gönderdi.

Bu isimler arasında en dikkat çekeni, kulüp tarihinin transfer rekorunu kırması beklenen Arda Güler oldu. Real Madrid, 18 yaşındaki milli oyuncu için Fenerbahçe’ye 20 milyon € bonservis bedeli öderken 10 milyon €’luk bonusların da anlaşmaya dahil olduğu açıklandı. Bonusların gerçekleşmesi halinde Arda Güler, kulüp tarihinin en pahalı oyuncu satışı olacak.

Arda Güler’in yanında Bundesliga temsilcisi Hoffenheim’ın Attila Szalai’yı kadrosuna katmasından 12.3 milyon € kazanan sarı lacivertliler, geçen sezon kiralık olarak gönderdiği Mergim Berisha’nın Augsburg’a transferinden ise 4 milyon € elde etti.

Fenerbahçe bu sezon son olarak Gustavo Henrique’yi 1.2 milyon € bedelle La Liga ekiplerinden Real Valladolid’e gönderdi.

Bu sezonun aksine 2022/23 sezonunun başında sadece 1 futbolcusunu (Kim Min-Jae, Napoli, 18.05 milyon €) 5 büyük lige satan Fenerbahçe’de, 2021/22 sezonunda ise Zanka (Brentford/Premier League) ve Ömer Faruk Beyaz (Stuttgart/Bundesliga) sözleşmelerinin bitmesiyle takımdan ayrılmışlardı.

2020/21 sezonunda ise önce sözleşmesi sona eren Max Kruse (Union Berlin/Bundesliga) ve Tolgay Arslan (Udinese/Seria A), sonra ise sarı lacivertli formayla gösterdiği performansla yine o dönem için rekor bir ücretle Seria A’ya giden Vedat Muriqi, Fenerbahçe’nin 5 büyük lige gönderdiği oyuncular arasına girmişlerdi. Lazio kulübü, o dönem Vedat Muriqi için tam 21 milyon € ödemişti.

Fenerbahçe’nin Serie A’ya yaptığı yüksek bedelli satışların arasına, 2019/20 sezonunda giren Eljif Elmas, Napoli’ye imza atarak kulübüne 16.2 milyon € kazandırmıştı. O sezonda sözleşmeleri sona eren İsmail Köybaşı ve Roberto Soldado, La Liga ekiplerinden Granada’ya; Martin Skrtel ise Serie A temsilcisi Atalanta’ya katılmıştı.

Sarı lacivertliler 2018/19 sezonunda ise 5 büyük lige sadece, Miha Zajc ile takasta kullanılan Salih Uçan’ı göndermişti. Salih Uçan, Serie A ekiplerinden Empoli’ye transfer olmuştu.

Galatasaray Savunmacılarından Gelir Elde Etti

Süper Lig’de son 5 yılda 2 kez ile en çok şampiyon olan takım ünvanını taşıyan Galatasaray, bu süreçte 5 büyük lige rakipleri kadar oyuncu gönderemedi.

Bu sezon başında yalnızca Mostafa Mohamed’i 5 milyon € bedelle Ligue 1 ekibi Nantes’a yollayan sarı kırmızılılar, Nicolo Zaniolo’yu (Aston Villa/Premier League) ise şartlara bağlı zorunlu satın alma maddeleriyle kiraladı.

Galatasaray, 2022/23 sezonu başında son dönemde yaptığı en yüksek bedelli satışlardan birini gerçekleştirerek Marcao’yu 13 milyon € karşılığında Sevilla’ya gönderdi. Brezilyalı stoper, o sezon 5 büyük lige transfer yapan tek Galatasaraylı isim oldu.

2021/22’de Radamel Falcao, sözleşmesinin feshedilmesiyle (Rayo Vallecano/La Liga), 2020/21’de ise Yuto Nagatomo (Marsilya/Ligue 1) sözleşmesinin bitmesiyle transfer oldu.

Takımda kaldığı süre boyunca gösterdiği performansla o dönem öne çıkan Fernando, 2019/20 sezonu başında Sevilla’ya 4.5 milyon € bedelle transfer olarak Galatasaray’a para kazandıran bir diğer isim oldu. O sezonda sözleşmesi biten Sinan Gümüş de Seria A ekibi Genoa’ya katıldı.

2018/19 sezonunun devre arasında Stuttgart’a 11 milyon €’ya transfer olan Ozan Kabak, Marcao’nun ardından Galatasaray’da son 5 yılda 5 büyük lige satılan en pahalı oyuncu olurken aynı sezonda Lionel Carole de Strasbourg’un yolunu tuttu. Bu iki isme ek olarak Koray Günter ise tıpkı bir sonraki sezon Sinan Gümüş’ün yapacağı gibi sözleşmesinin bitimiyle Genoa’ya imza attı.

Trabzonspor Çok Fazla Oyuncu Gönderemedi

2021/22 sezonunda Abdullah Avcı ile birlikte tam 38 yıl sonra Süper Lig’de şampiyonluğa ulaşan Trabzonspor, son 5 sezonda 5 büyük lige çok fazla oyuncu gönderemedi.

Son olarak İspanyol stoper Marc Bartra, bu sezon başında sözleşmesini feshederek La Liga ekiplerinden Real Betis’in yolunu tuttu.

Bartra’dan önce 5 büyük lige giden son oyuncu ise 2021/22 sezonunda Genoa’ya imza atan Caleb Ekuban’dı. Ekuban, o dönem 1.9 milyon € bedelle Seria A ekibine katıldı.

Trabzonspor’da yetiştikten sonra 18.5 milyon € karşılığında 2019/20 sezonunda Lille’e transfer olan Yusuf Yazıcı ise kulüp tarihinin transfer rekorunu kırdı. Yusuf Yazıcı, daha sonra Lille’de şampiyonluk yaşayarak büyük bir başarının altına imza attı.

Bu isimlerin dışında 2018/19 sezonunda Parma’ya transfer olan Kucka (6.4 milyon €) ve La Liga ekiplerinden Celta Vigo’ya katılan Okay Yokuşlu (6 milyon €), Trabzonspor’a para kazandırarak 5 büyük lige giden oyuncuların arasına adlarını yazdırdı.