1930 Dünya Kupası: İlk Dünya Kupası

ANA SAYFAHABERLER → 1930 Dünya Kupası: İlk Dünya Kupası

1930 Dünya Kupası: İlk Dünya Kupası

1930 Dünya Kupası: İlk Dünya Kupası

Sonuncusu 2022 yılında düzenlenen ve 4 yılda bir 30 gün boyunca tüm dünyanın ana gündeminin futbol olmasını sağlayan bir organizasyon. Futbolun en büyük kupası, Dünya Kupası.

İşte Dünya Kupası’nın ortaya çıkışı ve ilk Dünya Kupası’nda yaşananlar. 1930 Dünya Kupası:

Kupanın Temelleri

Fransa Futbol Federasyonu Başkanı Henry Delaunay, 1920’lerin sonunda Avrupa ülkelerinin kendi arasında turnuva yapması fikrini FIFA’ya sundu. Ancak FIFA, bu teklifi reddederek 1928 yılında düzenlediği konferansta bütün kıtaları kapsayacak bir turnuva oluşturma kararı aldı ve Dünya Kupası ortaya çıktı.  

FIFA, ilk Dünya Kupası’nın 1930 yılında Uruguay’da düzenlenmesine karar verdi. 1930 yılı, Uruguay’ın bağımsızlığının 100. yıl dönümüydü ve FIFA, Güney Amerika ülkesine bir hediye verdi.

Ulaşım Problemi ve Çözüm

O dönemde Avrupa’dan Uruguay’a ulaşım bir hayli zor olduğu için birçok ülke, turnuvaya ulaşım sebebiyle katılamama noktasına geldi. FIFA Başkanı Jules Rimet, Conte Verde gemisinin Avrupa’dan Uruguay’a gelecek takımlar için bir ulaşım aracı olarak kullanılmasını sağladı.

Romanya, Fransa ve Belçika; aynı gemi ile Avrupa’dan Uruguay’a gelmişti. FIFA yetkililerini de taşıyan gemi, son olarak Brezilya’yı da alarak Uruguay’a ulaştı.

İlk Şampiyon Ev Sahibi

İlk Dünya Kupası, 13 Temmuz 1930’da Uruguay’da başladı. Statüye göre 4 grupta yer alan 13 takımdan, grubunu lider olarak tamamlayan takımlar yarı finale yükselecekti.

Turnuva tarihinde atılan ilk gol, Meksika filelerini havalandıran Fransız futbolcu Lucien Laurent’den geldi.

Gruplarını lider bitirmeyi başaran Arjantin, ABD, Uruguay ve Yugoslavya; yarı finale yükselmeyi başardı. Yarı finalde Uruguay, Yugoslavya’yı; Arjantin ise ABD’yi 6-1’lik skorla mağlup ederek final bileti aldı.

Montevideo kentinde oynanan ilk Dünya Kupası finali, büyük bir heyecana ve tarihi bir geri dönüşe sahne oldu.

Arjantin karşısında ilk yarıyı 2-1 geride tamamlayan Uruguay, ikinci yarıda attığı 3 golle maçı 4-2 kazanarak 1930 Dünya Kupası’nın şampiyonu olmayı başardı.

Finaldeki 2 İlginç Olay

1930 Dünya Kupası finali, yalnızca ilk Dünya Kupası finali olmasıyla değil; maçta yaşanan iki olayla da futbol tarihinde yer edindi.

Maçtan önce karşılaşma için atanan Belçikalı hakem John Langenus, can güvenliğinin olmadığı endişesine kapılarak acil durumlara karşı limanda kendisi için bir gemi bekletilmesini istedi. Bu talep kabul edildi ve maç boyunca Montevideo limanında bir gemi, John Langenus için bekledi.

Diğer ilgi çekici hadise ise saha içinde gerçekleşti. O zamanlarda turnuvalarda standart bir top kullanılmadığı için final maçında her iki takım kendi topuyla oynamak istedi.

İlk yarı Arjantin’in topuyla oynandı ve Arjantin devreyi 2-1 önde kapattı. Ancak ikinci devre Uruguay, kendi topuyla geri dönerek maçı 4-2 kazanmayı başardı.