131 Yıllık Dev: Liverpool

ANA SAYFAHABERLER → 131 Yıllık Dev: Liverpool

131 Yıllık Dev: Liverpool

131 Yıllık Dev: Liverpool

Liverpool şehri, İngiltere’nin en önemli liman kentlerinden bir tanesi. Futbolun tüm dünyaya yayılmaya başladığı ülkenin en önemli şehirlerinden birinin futbol takımı da büyük olmalıydı.

İşte o takım, 1878’de kurulan Everton’du. Liverpool şehrini temsil eden Everton, ülkenin en önemli takımlarından biriydi.

Ancak 1892 yılında Everton kulübünün ilk kurucusu John Houlding ile takımın yöneticileri arasında bir problem çıkınca John Houlding yeni bir takım kurma kararı aldı.

İngiltere ve tüm dünyanın en büyük takımlarından olan Liverpool, 15 Mart 1892’de kuruldu. Liverpool, bugün 131. yaşını kutluyor.

İşte Liverpool’un Kuruluşunun Hikâyesi:

John Houlding, Liverpool şehrinin efsane stadyumu Anfield’ın sahibiydi. Houlding, aynı zamanda St. Domingo’s F.C’nin (günümüz adıyla Everton) direktörüydü. Everton, 1884 yılından itibaren maçlarını Anfield’da oynamaya başladı.

Ancak zaman içerisinde Everton yöneticileri ve Houlding arasında bazı problemler çıkmaya başladı.

Houlding, 1892 yılına gelindiğinde stadyum’un yıllık kirasını 100 £’dan 250 £’a yükseltti. Ayrıca Houlding, Everton kulübüne stadyumu satmayı teklif etti fakat kulüp bunu kabul etmedi.

Everton yönetimi, Houlding’in stadyuma yaptığı zamdan ve stadyum içinde satmak istediği bazı ürünlerden rahatsızdı. Houlding ile bu durumu konuşan Everton, Houlding ile anlaşamadı ve şehrin diğer stadyumu Goodison Park’a geçme kararı aldı.

Aslında Houlding’in amacı, stadyumda yapılan satışlarla gelir elde etmek ve Everton’a transfer yapabilmekti.

Bu duruma çok sinirlenen Houlding, stadyumunun boş kalmasını önlemek için bir futbol takımı kurma kararı aldı.

Houlding ve ona destek vererek kulüpten ayrılan bazı Everton yöneticileri, 15 Mart 1892’de yeni bir takım kurdu. Takımın adını “Everton Football Club and Athletic Grounds Company” yapmak istediler ancak FA buna izin vermedi.

3 Haziran 1892 gününe takımın adı resmi olarak “Liverpool Football Club” olarak tescil edildi.

O tarihten sonra yavaş yavaş İngiltere’nin en güçlü kulüplerinden biri haline gelen Liverpool, kendi içerisinde gerçek kuruluş gününü 3 Haziran olarak kabul ediyor.

Liverpool müze müdürü Steven Done; geçtiğimiz yıllarda kuruluş gününde yaptığı bir açıklamada, “İnsanlar Liverpool’un 15 Mart’ta doğduğunu düşünüyor ancak bu doğru değil. Elbette 15 Mart son derece önemli ama kulübün doğduğu tarih 3 Haziran. Everton isminden ayrıldığımız gün Liverpool doğdu.” diyerek aslında Liverpool’un kuruluş günün 3 Haziran 1892 olduğunu söyledi.

131 yıllık tarihinde 19 İngiltere Ligi, 6 Şampiyonlar Ligi, 3 UEFA Kupası, 4 Avrupa Süper Kupası, 8 FA Cup, 9 Lig Kupası, 16 Community Shield, 1 Dünya Kulüpler Kupası ve 4 İngiltere İkinci Ligi şampiyonluğu bulunan Liverpool; dünya üzerinde en çok bilinen ve uluslararası olarak en fazla taraftarı olan kulüplerden bir tanesi.

Liverpool, kuruluş gününde Şampiyonlar Ligi Son 16 turunda Real Madrid’in karşısına çıkacak.